Infekterad gränsfråga tema i Trumps tal

avTT

1 av 2 | Foto: Susan Walsh/AP/TT
USA:s president Donald Trump vid fjolårets State of the Union-tal.

Gränsmuren mot Mexiko. Abort och medicinsk forskning. Ett möjligt toppmöte med Nordkorea.

Bara timmar återstår innan president Trump håller sitt State of the Union-tal till nationen. Att gränssäkerhet blir ett viktigt tema vittnar presidentparets gästlista om.

När Donald Trump under natten till onsdag ställer sig i kongressens talarstol kommer han att se ut över fler demokrater än republikaner, eftersom Demokraterna vid höstens kongressval med stor majoritet tog över styret i representanthuset.

Men det finns rader med mer välvilligt inställda åhörare. Det är tradition att presidentparet bjuder in egna gäster till Capitolium och inte sällan återberättas deras livsöden i talet.

Flödar över gränsen

Att invandringshöken Trump – som nyligen låtit delar av USA:s statsapparat vara stängd rekordlänge på grund av ett budgetbråk kring muren mot Mexiko – vill ge plats åt familjen Davids anhöriga är föga förvånande. I Vita husets pressutskick beskrivs Gerald och Sharon David från Nevada som ett par som mördades i sitt hem av en migrant som olagligt tagit sig över gränsen till USA. Deras historia går i linje med Trumps retorik. Han har länge hävdat att brottslingar och narkotika flödar över USA:s södra gräns och att krisläge råder där – ett resonemang som ifrågasatts.

Hur Trump navigerar den delikata gränsfrågan återstår att se. För några dagar sedan avfärdade han de kongressförhandlingar om stärkt gränssäkerhet som pågår, som är tänkta att förhindra att nedstängningen av statsapparaten återupptas den 15 februari. I stället återupprepade han sitt hot att utlysa undantagstillstånd för att få fram pengar till muren.

– Ni får se vad som händer direkt efter State of the Union, sade han till reportrar.

Hiv och Nordkorea

Men Vita huset har samtidigt utlovat ett politiskt enande budskap, vilket talar emot att presidenten skulle utlysa nödläge.

Bland Trumps gäster finns också en mamma som missbrukat opiater men nu är ute på andra sidan, en agent som är specialiserad på trafficking samt personer som överlevde masskjutningen i en synagoga i Pittsburgh i oktober – vilket tyder på att Trump kan komma att lansera initiativ för att stärka rättsväsendet.

Presidenten spås också lansera ett krafttag mot spridningen av hiv/aids samt betona sitt motstånd mot abort, enligt uppgifter till webbtidningen Politico. Det spekuleras även i om Trump tänker offentliggöra sitt andra toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – trots att en FN-rapport häromdagen visade att Nordkorea inte nedrustar utan snarare skyddar sina kärnvapen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Hiv/aids

Abort

Mexiko