New York-terroristen ville hämnas på USA:s bomber

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

På måndagen skakades bussterminalen Port Authority i New York av en explosion.

Enligt poliskällor ska den misstänkte Akayed Ullah ha burit en rörbomb som oavsiktligt utlöstes i en passage i terminalen.

27-åringen har nu sagt i polisförhör att det misslyckade terrordådet var en hämnd mot USA:s bombattacker mot IS.

1 av 11 | Foto: Andres Kudacki / AP
Stort pådrag på platsen.

Det var vid halv åtta-tiden på måndagsmorgonen lokal tid som det kom larm om explosionen i den stora bussterminalen i centrala New York.

Händelsen orsakade stort polispådrag på platsen och delar av tunnelbanan utrymdes. Vägar omkring platsen stängdes av, vilket orsakade kraftiga förseningar mitt i rusningstrafiken.

Den misstänkte gärningsmannen heter Akayed Ullah och ska enligt poliskällor ha haft en rörbomb fastsurrad på kroppen.

Mannen ska ha planerat att ta sig till en mer folktät plats och där utlösa bomben, men något gick fel och den exploderade endast delvis i en passage i terminalen.

Blev inspirerad av julaffischer

27-åringen skadades och fick föras till sjukhus i ambulans under tung poliseskort.

Han blev dock inte livshotande skadad och kunde senare höras av polis. Akayed Ullah uppgav då att han byggt bomben på den elfirma som han arbetar på. Mannen är inte tidigare känd av polis och kommer ursprungligen från Bangladesh.

27-åringen sa också att han planerade attacken som en hämnd på USA:s bombningar av IS. Han ska inspirerats av att ha sett affischer med julmotiv och då ha blivit påmind om attacker mot julmarknader i Europa.

Tre andra personer, förutom den misstänkte gärningsmannen, skadades i attacken. De ska dock ha ådragit sig lättare skador.

”Enkel konstruktion”

Bara några timmar efter den misslyckade attacken, höll polisen och borgmästaren i New York en presskonferens.

– Vem som helst kan hitta instruktioner på internet för att bygga enkla bomber. Det här var en okomplicerad bomb som detonerade, sa New Yorks guvernör Andrew Cuomo under presskonferensen.

Han uppmanade också folk hjälpa polisens i deras förebyggande arbete genom att höra av sig om de får nys om att någon riskerar att radikaliseras.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Terrorism

New York

USA