Katter

Gulliga katter ska förbättra arbetsmiljön

Av: 

Malin Johansson

NYHETER

Sitter du och tittar på kattvideos på arbetstid?

Toppen, fortsätt med det!

Du har nämligen stöd av både forskning, näringsliv och fackförbund.

Den nyblivna mamman Polly ska hjälpa svenskar att få en bättre arbetsmiljö. Hon är en Devon Rex-katt och fick sin andra kull ungar för en vecka sedan. Deras tillvaro livesänds dygnet runt sedan dess.

– Kattägarna bor i Stockholmstrakten och de har installerat kameran så att man ser korgen där Polly och hennes ungar sover, berättar kommunikatören Per Ulfhielm.

Han är initiativtagare bakom projektet med livesändningen, som visas via en ideell arbetsmiljöorganisation.

Baseras på forskning om välmående

– Projektet går ut på att anställda ska kunna ta en paus i arbetet och titta på gulliga katter, berättar Per Ulfhielm.

Och det är inte för att fördriva tiden en långsam arbetsdag som man ska titta på katter, säger han.

– En studie gjord vid Penn State University i USA undersöker hur vi påverkas av kattklipp på internet. Man kan ju säga att katterna regerar internet, kattklipp är omåttligt populära.

Bakom studien står Jessica Myrick, som bedriver forskning om kommunikation och känslor. Efter att ha studerat 7000 personer drog hon slutsatsen att den som tar en paus i arbetet och tittar på kattklipp blir piggare, gladare och jobbar bättre.

– Det är egentligen av samma anledning som man blir gladare av djur i verkligheten. Mycket forskning pekar ju på att just djurterapi har en mycket positiv och avstressande effekt, menar Per Ulfhielm.

Livesändningen visas av organisationen Prevent, som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Enligt organisationen vill man genom kattprojektet nå chefer och väcka intresse för arbetsmiljöfrågor.

Polly och hennes kattungar går att se live drygt två veckor till. För den som vill ta en avkopplande jobbpaus går sändningen att se här.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Katter