Källor: Rådgivaren kallade Trump ”dagisbarn”

avJoakim Magnå

Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare HR McMaster ska ha baktalat sin chef under en middag i somras.

Han avfärdade presidenten som någon med intelligensen hos ett ”dagisbarn”, rapporterar Buzzfeed med hänvisning till källor.

Uppgifterna förnekas av Trump-administrationen.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

HR McMaster samtalade bland annat med vd:n för it-jätten Oracle, Safra Catz, på den privata middagen som var i juli.

Flera källor uppger för Buzzfeed att den nationella säkerhetsrådgivaren inte skrädde orden när han beskrev sin arbetsgivare, Donald Trump. Han ska ha hånat presidenten som en ”idiot” och ”klant” med intelligens som ett ”dagisbarn”. Fyra av källorna säger till nyhetssajten att de hört det direkt från Safra Catz.

Både Trumps administration och Oracle förnekar att McMaster uttalat sig på det viset.

– De faktiska deltagarna på middagen förnekar att general McMaster sagt något av det som tillskrivs honom av anonyma källor. De falska kommentarerna är diametralt motsatta till vad general McMaster faktiskt tycker, säger Michael Anton, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, till Buzzfeed.

HR McMaster utgör tillsammans med stabschefen John Kelly, försvarsminister James Mattis och utrikesminister Rex Tillerson en mer traditionell gren av Donald Trumps administration. De tre förstnämnda är alla generaler som bland annat förespråkar en tydlig och rak utrikespolitik, mot exempelvis Nordkorea.

Inte först att idiotförklara Trump

När den högerpopulistiske chefstrategen Steve Bannon avskedades i augusti fick dessa hökar större spelrum att driva igenom sin politik.

McMaster är inte heller den förste av Trumps närmaste män som påstås ha idiotförklarat presidenten. Enligt uppgifter i oktober ska Rex Tillerson varit nära att sluta efter flera återkommande konflikter under sommaren, och enligt uppgifter till NBC News kallade han Trump för ”idiot” vid ett vredesutbrott.

Oracletoppen Safra Catz har nämnts som kandidat till flera höga poster i Donald Trumps administration. Hon arbetade även med honom under övergångsperioden mellan valsegern i december förra året och installationen i januari i år.

ARTIKELN HANDLAR OM