Lördag 14 oktober

NYHETER

Att det svänger snabbt i politiken hade jag nu fått erfara. Under lördagsintervjun i radion berättade jag dels att jag hade rökt hasch när jag var yngre, dels att jag haft svart städhjälp. Det sista var dock inte helt korrekt. Det jag missat var att skicka in en kontrolluppgift till skattemyndigheterna. Men min rädsla att dölja något gjorde att jag framstod som en större skurk än vad jag faktiskt var. Det kändes ironiskt med tanke på hur jag i många diskussioner kritiserat människor – särskilt de med hög inkomst – som anlitat svart arbetskraft. De skrattade nog när de hörde mig försöka förklara det här. Men det är klart, visst har jag gjort en del misstag.

Att en justitieminister har provat narkotika var naturligtvis intressant, inte minst eftersom kampen mot narkotika är en så viktig del av arbetet. Hur skulle jag kunna förklara det för alla ungdomar som jag skulle träffa? Inte blev det bättre av att Expressen på nolltid hittat en gammal artikel i tidskriften Liberal Debatt där jag kritiserade att man så ensidigt koncentrerade sig på straffen. Ännu värre blev det av att jag i artikeln åtminstone delvis kritiserade min företrädare.

Utan någon större framgång försökte jag för olika medier förklara att man som advokat gärna tar ut svängarna och att det ingenstans stod att jag ville avkriminalisera innehavet av narkotika. Ändå måste jag motvilligt medge att det – särskilt som det gick så snabbt – var journalistiskt skickligt av Expressenreportern att koppla ihop min artikel och haschrökningen.

Jag kände att det var lika bra att ta tjuren vid hornen. Jag hade inget att dölja utan hade sagt precis som det var. När så Aktuellt ringde och ville ha en intervju sa jag att det var bättre att jag kom till studion och förklarade mig i direktsändning.

Göran ringde och försökte ge mig sitt stöd.

”Först vill de blåsa upp dig. Sen vill de sticka hål på dig”, sa han.

Det känns precis som om de har lyckats också, tänkte jag på kvällen när jag försökte somna.