FN vädjar om mer katastrofbidrag

NYHETER

Kofi Annan: Hjälpen måste komma snabbt

Foto: FN:s generalsekreterare Kofi Annan vädjade till världen länder om 6,6 miljarder i katastrofhjälp på givarmötet om tsunamikatastrofen i Jakarta.

Jakarta

Precis ett år före katastrofen i Bengaliska viken kollapsade lerstaden Bam i den iranska öknen genom en jordbävning, och världen utlovade stora summor åt överlevande och återuppbyggnad. En mycket liten del av det utlovade har verkligen överlämnats.

När FN-chefen Kofi Annan inledde givarmötet om tsunamikatastrofen i Jakarta på torsdagen underströk han att detta inte får upprepas nu: Under det närmaste halvåret måste fem miljoner människor få nödhjälp för 6,6 miljarder kronor, sade han.

Regeringar har redan utlovat närmare 30 miljarder kronor för de närmaste åren, och Annan tryckte på att givarna inte får svika sina löften.

– Vi har makt att stoppa sjukdomar och förtvivlan, sade Kofi Annan.

Han talade om att generositeten aldrig varit så stor och nämnde två exempel: en sexårig kinesisk pojke som skänkt sitt sparkapital på 150 kronor – och Sverige.

– Ett land på nio miljoner invånare som har samlat in över 70 miljoner dollar (475 miljoner kronor) till hjälpinsatsen i Asien, medan de kämpar med att hantera det faktum att nästan 2000 landsmän fortfarande saknas efter tragedin, sade FN-chefen.

Rent vatten

Världshälso- organisationen WHO varskodde om att antalet döda kan fördubblas till 300000 om inte snabb hjälp stoppar spridningen av sjukdomar.

WHO skriver på sin hemsida att bristen på rent vatten kan leda till utbrott av dysenteri och kolera om inte de drabbade snart får tillgång till rent vatten.

Många länder lovade stora pengar vid mötet i Jakarta – Australien exempelvis 5,2 miljarder kronor medan Tyskland är villigt att betala 4,5 miljarder kronor. EU ger gemensamt uppemot 14 miljarder kronor.

En del av de utlovade pengarna är i form av lån eller öronmärkta för återuppbyggnad på sikt och inte avsedda för den akuta nödhjälp som Kofi Annan vädjar om.

Andra länder som USA och Singapore kan tänkas räkna in de stora militära insatser som de redan har satt in i katastrofområdet i sina utlovade bidrag.

En mardröm

FN-organet OCHA, som samordnar humanitärt bistånd, har i en 95-sidig rapport angivit hur den första miljarden dollar i akuthjälp ska användas. Pengarna ska gå till ett 40-tal FN-organ eller hjälporganisationer som de samarbetar med. Största delen är tänkt för Indonesien, 371 miljoner dollar (cirka 2,5 miljarder kronor). Därefter kommer Sri Lanka med 167 miljoner dollar (cirka 1,14 miljarder kronor).

FN:s samordnare av hjälpen, dansken Michael Elmquist, sade att operationen är den största i världen och svårigheterna oerhörda. Insatsen möter ”en mardröm” i fråga om kommunikationer. Hjälparbetarna har inte tillräckligt med fordon, och de nödställda är ofta svåra att lokalisera, exempelvis när det handlar om överlevande som flytt upp i skogen.

I sitt tal inför konferensen meddelade USA:s utrikesminister Colin Powell att den grupp som USA bildade i förra veckan för att leda hjälparbetet upphör.

– Nu går denna ländergrupp in under FN:s samordning, sade han.

Största givarländernas bidrag per invånare

Stora summor har utlovats av regeringar världen över till katastrofinsatser och återuppbyggnad i de flodvågsdrabbade länderna i Asien. Här är de utlovade större summorna i dollar enligt Reuters sammanställning på torsdagen. TT har räknat ut vad det innebär per invånare i respektive land. Utöver dessa statliga löften har privatpersoner i många länder samlat in stora summor. De bidragen ingår inte här.

Mer om Asienkatastrofen:

TT-AFP