Här ber han om hjälp

NYHETER

Fossmo varnade församlingen för att barnflickan skulle avslöja allt

1 av 2 | Foto: INTERVJUAS I HÄKTET –Jag har gjort mycket fel. Det står jag för inför Gud och människor, säger Helge Fossmo till journalisten Karin Swärd i dokumentären Skotten i Knutby. Hans förre kollega Peter Gembäck tackar Gud för polisen och är glad för att Fossmo avslöjades.

GÖTEBORG

Hemliga telefonavlyssningar avslöjar hur Knutbypastorn Helge Fossmo försökte få församlingen att sopa igen spåren efter morden.

– Be. Det får inte finnas spår till mig eller församlingen, säger han i ett av de samtal som polisen avlyssnade.

Journalisten Karin Swärd och fotografen Phil Poysti har gjort dokumentären ”Skotten i Knutby”. Flera privata filmsekvenser visas för första gången.

Sent i går kväll premiärvisades filmen på filmfestivalen i Göteborg.

Skotten i Knutby lämnade spår som ledde in till pastorerna och den innersta kretsen.

Helge Fossmo insåg att polisen visste. Därför ringde han dagarna efter mordet frenetiskt runt till de andra. Han pekade omedelbart ut barnflickan Sara Svensson, men polisen insåg snabbt att någon eller några andra måste ligga bakom. Därför började de avlyssna Helge Fossmos telefonsamtal.

”Jaga bort onda anden”

I ett av dem pratar han med en av de andra ledarna. Han vill att församlingen ska be för att jaga bort den ande som hotar.

– Jag vill att du framför det till alla. Det får inte finnas spår till mig eller församlingen. Upp till kamp.

Han försöker också ordna upp sin ekonomi och ringer försäkringsbolaget där den mördade hustruns livförsäkring på en miljon kronor finns. Polisen bandade det makabra samtalet och det spelas upp i dokumentären.

– Jag ringer för att jag har en livförsäkring på min fru. Nu har hon avlidit.

Sanningen går upp för församlingen när älskarinnan, Daniel Lindes fru, släpps ur häktet efter 14 dagar. Och Swärd och Poysti finns på plats och filmar förvirringen, tårarna och känslan av svek.

Barnflickan Sara Svensson är den enda som sagt nej när Karin Swärd bett om en intervju. Men hon är med på bild redan från början ändå – i en privat videoinspelning av en gudstjänst 1999 i Knutby. Och sen i polisens rekonstruktion från makarna Fossmos hus. Det är fem år mellan bilderna – och svårt att tro att det är samma person.

På de hittills okända bilderna från gudstjänsten syns en leende och frimodig ung kvinna. Hon greppar mikrofonen med stor säkerhet och sjunger en psalm med stark och vacker stämma.

I rekonstruktionen är hon uppenbart sliten, med tunt, stripigt hår och uppdragna axlar. Med spänd röst berättar hon hur hon gick till väga.

Räddad av lampljuset

Efter att ha skjutit den sovande Alexandra Fossmo fortsatte Sara Svensson till grannen Daniel Lindes hus.

– Jag var inte noga med att kolla att Daniel dog, säger hon i inspelningen från tingsrättsförhandlingen.

Ett ljus tändes i ett badrum. Det räddade förmodligen Daniel Lindes liv, eftersom det fick Sara Svensson att rusa till bilen och köra tillbaka till Småland.

Pastorns samtal till en annan i församlingens innersta krets dagarna efter mordet:

”Det polisen håller på med, att hitta en anstiftare... Så typiskt djävulen. De frågar om kvinnosyn och slutenhet. Jag vill att du framför det till alla. Be. Det får inte finnas spår till mig eller församlingen. Upp till kamp.”

Pastorn ringer Skandia Liv för att försöka få ut livförsäkringen på en miljon kronor på den mördade hustrun:

”Jag ringer för att jag har en livförsäkring på min fru. Nu har hon avlidit.”

Kerstin Danielson