”Han har utsatts för tortyr i lägret”

NYHETER

Guantanomo- gruppens ordförande har träffat Mehdi Ghezali

Mehdi Ghezali kommer att tala ut om tiden på Guantánamo.

– Han anser att det är viktigt att de som sitter kvar också släpps och därför vill han träda fram, säger Gösta Hultén, ordförande i Guantánamogruppen.

Foto: Mehdi Ghezali.

Ghezali har under helgen på nytt träffat sin far och representanter från Guantánamogruppen. Han befinner sig nu ”någonstans i Mellansverige”.

Han har än så länge gjort sig oanträffbar för medierna – men kommer i den närmaste framtiden att svara på frågor.

– Han är fortfarande trött, men han har sagt att han kommer att vara beredd att ge intervjuer, säger Hultén, som träffade Ghezali under helgen, till TT.

”De togs på gatan”

Den viktigaste anledningen är att sprida information om situationen på Guantánamo och för att kämpa för dem som fortfarande sitter inspärrade.

– Han talar mycket om dem som är kvar. Berättelser om de han träffat och talat med och som han säger kommit dit på lösa och absurda sätt. Att de bokstavligen har tagits på gatan, säger Hultén.

Har han sagt något om hur han själv greps?

– Nej, vi har inte frågat om detta. Han har bara sagt att han greps i Pakistan i närheten av Peshawar, svarar Hultén.

Vad Ghezali gjorde i Afghanistan under kriget är också fortfarande höljt i dunkel.

– Vi har inte gått in på detaljer om vad han gjorde i Afghanistan. Han har fått berätta det han velat, säger Gösta Hultén.

Utsattes för tortyr

Enligt honom mår Mehdi Ghezali förhållandevis bra både fysiskt och psykiskt. Han har dock en nervskada i ena foten på grund av en fotboja och har även berättat att han utsatts för tortyr i lägret.

– Han har berättat i allmänna ordalag om att han varit utsatt för tortyr i form av extrem kyla och avbruten sömn i samband med förhör. Men inga detaljer, säger Hultén.

Har han fått professionell hjälp?

– Nej, han har inte fått det. Han träffade psykiatriker och läkare i samband med hemresan, men vi tycker absolut att han borde få professionell hjälp. Det finns experter på den här typen av skador efter tortyr och extrema påfrestningar.

Hultén berättar även att Ghezali under de sista två åren i lägret inte fick ta emot några brev utifrån. Att han trodde sig vara bortglömd av det svenska samhället.

– Pappan har skickat massor av brev och vi har skickat brev. Men för två år sedan upphörde brevkontakten. Detta har inte framgått av de svenska besökarnas rapporter, säger Hultén.

”Glad och rörd”

När Mehdi Ghezali under helgen fick ta del av tidningsurklipp, uttalanden från politiker och Guantánamogruppens material blev han överraskad, säger Hultén.

– Han är väldigt glad och rörd över det stöd han har fått i Sverige från Göran Persson och andra politiker och från oss. Han hade ingen aning om detta.

Har han sagt någonting om sin egen framtid?

– Nej, det har han inte, svarar Gösta Hultén.

Tidigare artiklar

Daniel Kjellberg/TT