Locket på i Helén-utredningen

NYHETER

Polisen har fått svar om fynd i sommarstugan

Nu vet polisen vad som fanns i den häktade 52-åringens sommarstuga. På onsdagen kom svaren från Statens kriminaltekniska laboratorium. På morgonen bestämde sig spaningsledningen i Helén-utredningen för att lägga locket på.

– Vi har inga kommentarer alls kring utredningen just nu, säger polisens informationsansvarige Bo Widell till aftonbladet.se

Den 52-årige man som sitter häktad misstänkt för mordet på 10-åriga Helén Nilsson 1989 förhördes under dagen. Och polisen har färska uppgifter att presentera. Under morgonen kom svaren från SKL angående de fynd som gjordes i 52-åringens före detta sommarstuga i förra veckan.

Varken polis eller åklagare vill kommentera resultatet. Men chefsåklagare Pär Andersson säger till SVT:s Sydnytt att misstankarna mot 52-åringen är oförändrade.

Enligt chefsåklagare Pär Andersson väntar polisen fler analyssvar från SKL under den närmaste tiden, men vilka prover det handlar om tänker han inte kommentera.

Hittade fynd i sommarstugan

Stugan som var i 52-åringens ägo under tiden för brottet har nu finkammats.

Inne i stugan hittade polisen spår som bedömdes som så intressanta att de skickades för analys till SKL. Vilka fynd som gjordes uppger inte polisen.

Under torsdagen och fredagen grävde tekniker på olika platser i trädgården, efter ett anonymt tips, men utan att hitta någonting.

– Vi är klara där för tillfället, säger Bo Widell.

Han utesluter dock inte att grävningarna kan återupptas senare.

Jämförs med andra brott

Den häktade 52-åringens DNA har jämförts med DNA-prov från andra ouppklarade brott, till exempel sexmordet på 26-åriga Jannica Ekblad. Hon hittades mördad i augusti 1989 utanför Hässleholm, bara några månader efter mordet på Helén.

– Vi kollar självfallet mot andra ouppklarade brott, säger Bo Widell, men kommenterar inte om polisen misstänker någon koppling till mordet på Jannica Ekblad.

Förnekar brott

Den 52-årige mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, människorov och grov våldtäkt. Chefsåklagare och förundersökningsledare Pär Andersson tänker begära 52-åringen omhäktad i ytterligare 14 dagar för att bli färdig med åtalet.

Den misstänkte förnekar all inblandning i Helén-mordet, och hävdar enligt advokat Sven Jernryd att DNA-provet inte stämmer. Mannen sitter i häkte i Kristianstad, och är isolerad från omvärlden. Han får inte se på tv, lyssna på radio eller läsa tidningar. Den enda som får hälsa på honom är hans advokat.

Läs också:

Karin Klarström