Mottot är att jag ska renovera allting själv

NYHETER

SM i sommarstuga: Bidrag 4

1 av 7 | Foto: Anna Clarén
Så fort vårvärmen gör entré åker Helena Djurhed till sin 15 kvadratmeter stora stuga, kallad Lill-stugan .  

När Helena Djurhed rustade upp sin bohusidyll sa det bara "svisch". Med små medel har hon fått 15 kvadrat att kännas riktigt rymliga

Den är inte stor, Helena Djurheds ljusgrå sommarstuga på ön Bohus Björkö i Göteborgs norra skärgård. Ändå rymmer de 15 kvadratmetrarna allt som behövs för en lång och avkopplande sommarsemester. Två tredjedelar är kombinerat allrum och sovrum, den andra tredjedelen kök.

Helena har tillbringat somrarna i stugan sedan 1996 och renoverat den undan för undan. När golvytan efter ett tag kändes för liten tog hon bort hela innertaket, sänkte en av hanbjälkarna och byggde till ett sovloft.

- Jag är mycket för rymd och öppenhet och har försökt utnyttja tak och väggar till max, säger Helena.

Satsar på detaljer

Hon har genomfört alla förändringar i stugan helt på egen hand. Och snabbt har det gått.

- Mitt motto har från första början varit att jag ska klara av att renovera allting själv, att det inte får kosta för mycket och att jag inte ska behöva slita ihjäl mig. Men jag är väldigt impulsiv och kan ibland ha lite väl bråttom att göra verklighet av mina idéer.

Stugan går i ljusgult, medelhavsblått och engelskt rött och är inredd med sparsam och praktisk hand. Helena är mycket för att återanvända gamla saker och hitta på egna lösningar anpassade exakt efter stugans mått och stil.

- Det ska inte se ut som hemma i en sommarstuga. Jag vill att det ska kännas att jag gjort ett miljöombyte, att jag är ledig.

- De flesta sakerna har jag fått, ärvt eller hittat. Det är bättre att lägga pengarna på detaljer i stället för att köpa dyra designade möbler.

Till den lilla stugan i skärgården åker hon från lägenheten i stan så fort värmen börjar komma på vårkanten. Det tar bara 30 minuter från dörr till dörr när trafiken flyter på. Helena älskar närheten till havet och de kraftiga väderväxlingarna.

- Här på ön lever man verkligen med vädret och naturen. Regnar det så regnar det verkligen. Och när det är sol, ja då skiner solen helt och fullt. Det är uppfriskande.

Helenas 5 bästa sommarstugetips

Tidigare tävlingsfinalister

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård