Nyheter

Calle Jonsson kan utlämnas till Grekland

NYHETER

Besked i dag från Södra Roslags tingsrätt: Reseförbudet kvar

Tidigare i veckan sa Calle Jonsson till aftonbladet.se att han tänker respektera det beslut som fattas.   – Jag har inget val, jag kan ju inte gå i landsflykt, sa han.
Tidigare i veckan sa Calle Jonsson till aftonbladet.se att han tänker respektera det beslut som fattas.   – Jag har inget val, jag kan ju inte gå i landsflykt, sa han.

I eftermiddag fick Calle Jonsson, 21, chockbeskedet.

Rätten beslutade att hans reseförbud består.

Och när grekiska myndigheter skickar en arresteringsorder kan han utlämnas.

Södra Roslags tingsrätts beslut i eftermiddag innebär dubbla bakslag för Calle Jonsson. Han anklagas för ett knivöverfall på Kos i juli 2001 och hans fall blev uppmärksammat när han tvingades sitta kvar i grekiskt fängelse. Sedan hemkomsten till Sverige har han i tre år fruktat att bli utlämnad tillbaka till Grekland – misstänkt för mordförsök på en man på semesterön.

Ska utfärda arresteringsorder

Tidigare i veckan meddelade de grekiska myndigheterna att man kommer utfärda en europeisk arresteringsorder på Calle Jonsson. I samband med detta belades han med reseförbud i Sverige – och han måste nu meddela polisen två gånger i veckan var han befinner sig.

Via sin försvarare Leif Silbersky hade Calle Jonsson överklagat beslutet. Men Södra Roslags tingsrätt lät reseförbudet bestå. Dessutom redogjorde man för sin syn på vilken lag som ska gälla i fallet.

Kan överklaga till HD

Försvaret har hoppats att den lag som gällde då processen mot Calle Jonsson inleddes fortfarande ska gälla. Men tingsrätten menar att den nya lagen om internationell arresteringsorder, som Grekland nu undertecknat, ska gälla.

Det skulle betyda att Calle Jonsson utlämnas så snart den grekiska arresteringsordern inkommer. Men Leif Silbersky har tidigare sagt till Aftonbladet att beslutet kommer att överklagas – hela vägen till Högsta domstolen om det skulle behövas.

Tidigare i veckan sa dock Calle Jonsson till aftonbladet.se att han kommer att respektera det beslut som till slut fattas.

– Jag har inget val, jag kan ju inte gå i landsflykt, sa han.

Niklas Bodell, Mattias Lundell

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter