Nyheter

Polisrazzia i Knutby i dag

NYHETER

Offrens makar anhållna

Den 26-åriga barnflickan misstänks ha varit redskapet i ett dödligt kärleksdrama i Knutby.

Offrens makar – som hade en relation – anhölls i dag:

Pastorn är på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök alternativt medhjälp till brotten.

Den skjutne 30-åringens fru är misstänkt för stämpling till brotten.

I dag genomförde polisen en razzia mot den lilla byn Knutby i Uppland med anledning av det uppmärksammade mordfallet för drygt två veckor sedan.

Foto: staffan claesson

Medieintresset för polisens presskonferens om Knutby i eftermiddag var mycket stort. Och polisen har med morgonens anhållanden nått ett genombrott i utredningen av mordet på den 23-åriga pastorsfrun och mordförsöket på dennas 30-årige granne.

Högre misstankegraden

De två misstänkta – pastorn och den skottskadade 30-åringens fru – är båda anhållna på den högre misstankegraden. Vid dagens presskonferens bekräftade kammaråklagare Elin Blank att de två offrens makar hade en relation.

Flera oberoende källor nära församlingen säger till aftonbladet.se:

– Deras relation har varit uppenbar.

En person säger:

– Pastorn har en längre tid varit intresserad av 30-åringens fru.

Den 30-årige mannens fru misstänks för medhjälp eller stämpling till brotten, pastorn för delaktighet i eller medhjälp till brotten. Polisens teori är att kärleksparet utnyttjat den 26-åriga kvinnan för att bli av med sina respektive.

I de inledande förhören har de båda förnekat brott.

”Beslutet fattades i morse”

Elin Blank:

– Beslutet att anhålla dem fattades i morse. I samband med detta beslutades om husrannsakan, sa åklagaren vid dagens presskonferens.

– Resultatet av denna vet vi ännu inte så mycket om.

Tidigt i morse slog polisen till mot fyra fastigheter knutna till församlingen i Knutby.

Vid eftermiddagens presskonferens förklarade polisen skälet till razzian:

– Vi letar efter vissa föremål i samband med detta, säger spaningsledaren Kenneth Ågren.

Fem målade polisbilar och tre civila deltog i insatsen mot fastigheterna. Det handlar om pastorsvillan, den skottskadade 30-åringens hus, ”Kristi bruds” hus och hennes svärföräldrars villa.

Avspärrat på åkrarna

– Polisen har spärrat av ett jättestort område. De har till och med spärrat av långt ut på åkrarna bredvid, säger en boende i området till aftonbladet.se.

I samband med tillslaget greps de två misstänkta tillsammans. En svart Volvo med tonade rutor sågs lämna platsen.

– De var lugna och samlade när de greps. De följde lugnt med, säger Uppsalapolisen.

– Det finns inga fler misstänkta.

Polisen har de senaste dagarna drivit ett mycket intensivt arbete. En källa med insyn i församlingen berättar för aftonbladet.se att pastorn och ”Kristi brud” förhörts vid flera tillfällen. Vid eftermiddagens presskonferens förklarade polisen skälet till razzian:

– Vi letar efter vissa föremål i samband med detta.

Polisinsatsen handlar om pastorsvillan, den skottskadade 30-åringens hus, ”Kristi bruds” hus och hennes svärföräldrars villa.

Bar ut två datorer

Polisen har sin teknikerbuss på plats. Till en början koncentrerades arbetet till ”Kristi bruds” hus och flera personer sågs gå mellan bussen och fastigheten. Senare flyttades arbetet till pastorsvillan.

I eftermiddag bar polisens tekniker ut två datorer och en back med andra föremål ur pastorns villa. Dessutom har teknikerna genomsökt pastorns bil.

I förmiddags kallade polisen den mordmisstänkta barnflickan till ett nytt förhör. Enligt uppgift till aftonbladet.se ställdes 26-åringen – som erkänt mordet och mordförsöket – inför polisens nya uppgifter. Hon fick frågor om pastorn och den skjutne 30-åringens frus misstänkta inblandning.

Återupptagen utredning om första fruns död

Polisen bekräftar nu också att man återupptar utredningen av pastorns första frus död. Iklädd ett nattlinne omkom kvinnan i familjens badkar – i huset där den 23-åriga patorsfrun sköts till döds med tre skott.

Mordvapnet har inte hittats. Polisen har varit och tittat på den plats vid Ölandsbron där barnflickan säger sig ha dumpat vapnet. Isen förhindrar dock polisen från att undersöka det närmare.

Mattias Lundell, Joachim Kerpner, Petter Ovander

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien-Schweiz i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter