Knivmannen jagas i centrala Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen utfärdade rikslarm under kvällen

Polisen jagar nu knivmannen i centrala Stockholm.

Mannen som attackerade utrikesminister Anna Lindh är i 30 till 40-årsåldern och bar militärjacka.

– Han fick mycket blod på sig, säger polisen.

På onsdagskvällen utfärdades rikslarm efter mannen – och under natten genomfördes flera tillslag.

Knivattacken mot Sveriges utrikesminister Anna Lindh inträffade på varuhuset NK. Larmet blev startskottet på en intensiv polisjakt i Stockholm.

Säpo och polisens skyddsenhet kopplades omedelbart in och Stockholmspolisens länskommunikations- central inrättade en stab som ska samordna jakten på knivmannen.

Sent på torsdagskvällen slog polisen till mot flera offentliga platser i centrala Stockholm, men vid midnatt var sökandet fortfarande resultatlöst.

– Vi har fått in en mängd tips och har kontrollerat flera allmänna platser, säger polisen.

Bra signalement

Ett 15-tal vittnen förhördes under onsdagseftermiddagen på NK. De berättade hur en man – klädd militärjacka – flög på Anna Lindh.

Polisen signalement talar om en svensk gärningsman i 30 till 40-årsåldern. Han var klädd i en kamouflagejacka och under den en gråbeige luvtröja.

Mannen har ett svenskt utseende, är 1.80 till 1.85 lång, vältränad och med brunt hår i pagefrisyr och ett avlångt ansikte. Han ska dessutom ha fått mycket blod över sig i samband med attacken.

Saknar motiv

Vittnen berättar att mannen slog ned utrikesminister Anna Lindh till marken med ett par slag – polisen tror att de i själva verket såg knivhuggen.

Polisen har ännu inget motiv till attacken. Länspolismästarens presstalesman Stina Wessling säger till SVT att vittnen talat om att gärningsmannen försökte ta Anna Lindhs väska. Detta har dock inte kunnat styrkas än.

Martin Melin på polisens skyddsenhet säger till aftonbladet.se att mannen tappade sin kniv. Den undersöks nu och polisen hoppas få fram fingeravtryck.

Säpo bekräftar att man är inkopplad på ärendet och arbetar nu febrilt med fallet.

– Vi vill dock inte kommentera detta, säger en talesman på säkerhetspolisens ledningscentral.

Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona

Publicerad: