Trumpstödd republikan anklagas för rasism

avTT

Foto: Steve Cannon/AP-TT
Demokraten Andrew Gillum efter gårdagens vinst i primärvalet i amerikanska delstaten Florida.

För första gången kan den amerikanska delstaten Florida få en svart guvernör, Andrew Gillum, efter höstens val. Gillums hudfärg kom plötsligt i fokus när hans motståndare, Trumpstödde republikanen Ron DeSantis, sade att Florida inte borde "monkey this up" genom att välja Gillum.

DeSantis gjorde sitt uttalande i Fox News på onsdagen: "Det vi allra minst behöver är att hetsa upp oss (monkey this up) genom att försöka anamma en socialistisk dagordning med jättelika skattehöjningar".

Ord som 'monkey' och 'ape' har inte sällan använts för att förnedra svarta i USA.

"Det är motbjudande att DeSantis inleder sin valkampanj med att med att häva ut sig rasistiska tillmälen", kommenterade Florida-demokraten Terrie Rizzo på Twitter.

Enligt DeSantis talesman Stephen Lawson syftade republikanen på Gillums politiska åsikter, inte hans hudfärg – att Florida skulle fatta ett felaktigt beslut om delstaten anammade hans idéer. Någon annan tolkning vore "absurd", anser Lawson.

Trump: Lysande ledare

Vänsterradikale Gillum blir Demokraternas kandidat till guvernör i Florida – och om han vinner blir han den förste svarte mannen på posten. Många trodde att moderate Adam Putnam skulle bli Republikanernas kandidat, men allt ställdes på huvudet i december i fjol. President Donald Trump uttalade då sitt stöd för Ron DeSantis, en 39-årig före detta advokat, och kallade honom en "lysande ung ledare".

Valet av 39-årige Gillum, borgmästare i delstatshuvudstaden Tallahassee, var oväntat. Han betonade sin klassbakgrund efter segern och lovade att uppmuntra unga, som ofta inte deltar i mellanårsvalen, att verkligen gå till valurnorna.

– Vi har visat att det är möjligt att nå toppen, även om man kommer från en arbetarklassfamilj och inte är mångmiljonär, säger han till Reuters.

Noggranna studier

Resultat av tisdagens primärval i Florida "säger allt om de båda partiernas inriktning under 2018", skriver CNN. Striden i november mellan vänsterradikala kandidater och Trumpstödda republikaner kommer att studeras noggrant av båda partierna inför presidentvalet 2020, då presidenten kan komma att ställas mot radikal demokrat.

Andrew Gillum, som stöds av progressive Vermont-senatorn Bernie Sanders, har bland annat förordat omfattande förändringar i sjukvårdsförsäkringen. Utnämningen av honom sätter ljuset på den del av Demokratiska partiet som omfattar radikala ståndpunkter när det gäller exempelvis minoriteter och miljöfrågor.

Även i Georgia vann en liberal svart kandidat Demokraternas primärval mot en mer moderat motståndare. De båda sydstaterna kan därmed bli ett lackmuspapper på de politiska motsättningarna i USA vid valen i november.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism