Arizona i fokus när McCains arvtagare utses

TT TT TT

Publicerad 2018-08-28

Kommer Arizonas guvernör att utse en politisk mittenspelare eller en Trumprepublikan som den avlidne senatorn John McCains efterträdare? Frågan debatteras samtidigt som delstaten håller primärval för att utse en ersättare till Arizonas andre senator, Jeff Flake.

– Väldigt viktigt, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, om guvernör Doug Duceys val.

– Republikanerna i senaten har haft minsta möjliga majoritet under hela året, 50 röster mot 49 eftersom McCain har varit borta. Det lämnar inget utrymme för avhopp från partilinjen.

Säker röst?

Det är lättare sagt än gjort med ett parti som Republikanerna, som är splittrat och innehåller många falanger. Sedan president Donald Trump tillträdde i fjol har man haft svårt att få igenom utlovad lagstiftning, som till exempel upprivningen av expresident Barack Obamas sjukförsäkringslag, trots att Republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar.

I höst lär dock inte alltför många lagförslag läggas fram, eftersom många kongressledamöter är upptagna med att kampanja inför mellanårsvalet den 6 november. Senaten har dock en mycket viktig uppgift framför sig, nämligen att fråga ut och rösta om godkännandet av Trumps konservativa HD-domarkandidat Brett Kavanaugh.

– Jag tror att Ducey kommer att satsa på en etablissemangsrepublikan, ingen alltför extrem utan en säker röst för partiet, spår Galdieri.

– Därmed kan de få igenom HD-domaren även om (den mittenorienterade Mainesenatorn) Susan Collins röstar nej.

I spekulationerna om vem som ska ersätta McCain förekommer den tidigare Arizonasenatorn Jon Kyl, John McCains änka Cindy McCain samt de tidigare kongressledamöterna John Shadegg och Matt Salmon. Duceys egen stabschef Kirk Adams är ett annat namn som cirkulerar, liksom USA:s förra Finlandsambassadör Barbara Barrett.

Extrema mot etablerade

En handfull aktiva Arizonarepublikaner är redan upptagna av att tävla om att få efterträda delstatens andre senator, Jeff Flake. Flake meddelade i fjol att han inte ställer upp för omval, efter att i ett dramatiskt tal ha anklagat president Trump för "vårdslöst, skandalöst och ovärdigt beteende".

Primärvalet hålls under natten till onsdagen, svensk tid, och står främst mellan den mer mittenorienterade Martha McSally, som leder i opinionsmätningarna, samt de mer extrema och Trumplojala kandidaterna Kelli Ward och Joe Arpaio. Ward anklagade nyligen John McCain för att punktera hennes kampanj genom att meddela att han avbröt den medicinska behandlingen för sin cancer – den som några dagar senare tog hans liv. Arpaio är en mycket omstridd tidigare sheriff som i fjol benådades av Trump. Detta sedan han fällts för domstolstrots i ett fall som rörde en omskriven invandringslag.

Hedra McCain

Primärvalet till trots lär veckan handla mycket om att hedra John McCain, krigshjälten som var ökenstaten Arizonas senator i 32 år och som begravs på söndag. Guvernör Ducey har sagt att inget besked om efterträdare kommer förrän efter minnesceremonierna.

Det är också ett sätt för honom att köpa tid. Ducey har sitt eget omval i november att tänka på, för honom är det viktigt att inte stöta sig med viktiga väljargrupper när han utser den som ska sitta på McCains stol.

– Men Ducey ligger bra till i mätningarna, så sannolikt lär han fokusera på att inte göra något som upprör, säger Galdieri.

McCains efterträdare får en plats i senaten fram till 2020. Då ska han eller hon väljas om för de resterande två år som återstår av den sexåriga mandatperiod som McCain var inne på.