Polisens hårda linje kring grillförbuden

Nu inför polisen en hårdare linje kring grill- och eldningsförbuden. De som trots förbud tänder en grill ska bli rapporterade – och straffet kan bli böter eller fängelse.

Ett eldningsförbud brukar normalt sett tillåta privatpersoner att grilla i sin egen trädgård. Men i vissa län har man, på grund av den extrema brandrisken, valt att förbjuda även det. Nu har både Gotlands- och Malmöpolisen gått ut med att man kommer ha “låg toleransnivå kring rapportering av brott mot förbudet”. Stockholmspolisen har fått samma direktiv.

– Som enskild polisman kan man lämna en så kallad rapporteftergift om det gäller bötesbrott. Men nu går vi ut med att vi vill att det ska rapporteras, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

Svårare att komma undan

Att lämna rapporteftergift innebär att polisen säger till personen som bryter mot lagen men att det inte blir några rättsliga påföljder.

– Ungefär som om jag anträffar någon som kör bil utan säkerhetsbälte. Då kan jag säga “sätt på dig bältet”, sen är det bra, säger Lars Byström.

”Hitintills har polisen lämnat rapporteftergift vid kontrollerna och sett till så att grillarna släckts [...]”, skriver Malmöpolisen på Facebook.

Men nu ska det inte längre vara så lätt att komma undan för den som grillar.

Kan få böter – även i trädgården

Den som bryter mot eldningsförbudet bryter mot lagen om skydd mot olyckor – ett brott som straffas med dagsböter. Detta gäller även om man tänder grillen i trädgården i vissa län. Om elden däremot sprider sig gör man sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet som kan straffas med böter eller fängelse. I vissa fall kan det betraktas som grov allmänfarlig vårdslöshet. Då blir straffet fängelse, i upp till två år.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanade under onsdagen kommuner och länsstyrelser i Sverige att totalförbjuda all grillning – även på privat mark. Det rådet har Västra Götalands län, Stockholms län, Blekinge län, Kalmar län, Gotlands län, Dalarnas län, Hallands län, Gävleborgs län, Värmlands län, Östergötlands län och Uppsala län följt, enligt TT.

Lars Byström hoppas att folk följer förbudet och är tydlig med att man annars straffas med böter.

– Jag hoppas att det hörsammas av folk. Är det förbud så är det förbud, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE