Politikerns protest – mot fartygen

avClaes Olsson

Publicerad:

Norske politikern Svein Ingvald Opdal, 71, fick nog av kryssningsfartygen i fjorden och protesterade – naken.

– Det var en spontan handling som jag gjorde mest för skojs skull, men jag har fått många reaktioner, säger Svein Ingvald Opdal till NRK.

Foto: Privat
Den nakna politikern?

Svein Ingvald Opdal, 71, är aktiv i norska partiet Miljöpartiet De Grönne. Han har tröttnat på den massturism som den lilla norska byn Olden utsätts för. När han gick ut för att kissa en morgon i förra veckan såg han hur ännu ett kryssningsfartyg lade till, skriver NRK.

– Det kom flera skepp under veckan. För mig är inte det ett problem, men jag reagerar på hur de använder landskapet och lokalsamhället. Så då bad jag min fru att ta en bild, säger Svein Ingvald Opdal till NRK.

Många reaktioner

I Olden bor det drygt 500 personer men under förra onsdagen, när tre kryssningsfartyg var på plats, var det över 11 000 personer i byn.

– Jag är inte så förtjust i dessa kryssningsfartyg. Jag tror inte att så mycket folk och föroreningen från skeppen är något hållbart, säger Svein Ingvald Opdal till NRK.

Många har reagerat på protesten och bilden har publicerats i flera norska medier.

– Det var en spontan handling som jag gjorde mest för skojs skull, men jag har fått många reaktioner. Det har i stort sett varit positivt, säger Svein Ingvald Opdal till NRK.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NRK

Norge

Politik