Tysk-franska löften möts av skepsis

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, omgivna av sina utrikesministrar Jean-Yves Le Drian och Heiko Maas, efter undertecknandet av Aachen-fördraget.

EU:s två bjässar, Tyskland och Frankrike, knyter sig allt närmare varandra.

– Vi vill bekämpa nutidens utmaningar tillsammans, sade förbundskansler Angela Merkel om undertecknandet av fördraget i Aachen.

Fast kritikerna är skeptiska.

I det som en gång var huvudstad i Karl den Stores gamla frankerrike möttes Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron på tisdagen för att ytterligare fördjupa sitt samarbete, exakt 56 år efter det så kallade Elyséefördraget från 1963.

Bland annat utlovades ömsesidigt stöd vid terrordåd och attacker utifrån, gemensamt arbete för att göra Tyskland till en ständig medlem i FN:s säkerhetsråd och ökad tvåspråkighet i gränsregionerna.

– Ibland underskattar vi värdet av det här miraklet. Det är lätt att glömma våra strider från förr, sade Macron om de gamla ärkefiendernas vänskap.

EU-ledare på plats

Ceremonin i Aachen övervakades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, permanente rådsordföranden Donald Tusk och president Klaus Iohannis från nuvarande ordförandelandet Rumänien.

Macron hyllade EU som "något unikt".

– Vårt EU är inte drömmen om ett nytt imperium. Det är ett demokratiskt projekt, sade Macron.

Men alla är inte förtjusta. "På gränsen till landsförräderi", tycker Marine Le Pen från franska Nationell samling (före detta Nationella fronten), enligt nyhetsbyrån AFP.

Ord eller handling?

Samarbetet mellan Tyskland och Frankrike har genom åren varit avgörande för hur EU ska utvecklas, ofta i ett samarbete mellan kristdemokrater och socialdemokrater.

Meningarna går dock isär om huruvida det nya samarbetet mest är vackra ord, snarare än något som ger konkreta resultat.

– Det här skulle kunna vara en möjlighet till verklig förnyelse av samarbetet, men jag är rädd för att den möjligheten redan är förbi, säger statsvetaren Sabine von Oppeln vid Freie Universität i Berlin till nyhetsbyrån Reuters.

Samarbete i Norden

Svenske EU-parlamentsveteranen Gunnar Hökmark (M) vill för sin del gärna se fler regeringar driva på i EU.

"Europeisk politik kan inte utformas mellan två stater. EU-samarbetet ska vi forma tillsammans", skriver Hökmark i en kommentar där han vill att den svenska regeringen ska driva på för ett utökat samarbete mellan länderna i Norden och Baltikum.

"Om vi inkluderar Norge och Island utgör våra länder 30 miljoner invånare och en av världens tio största ekonomier. Då kan vi bli en ledande kraft för Europas utveckling", säger Hökmark.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

Frankrike

EU