Omvärlden pustar ut: ”Krisen är löst”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Med 131 dagar från val till regeringsbildning slår Sverige Norges tidigare rekord på 123 dagar.

När Stefan Löfvens minoritetsregering nu går igenom gratulerar världen S-ledaren till en avvärjd kris, men konstaterar också att det är en instabil regering som nu ska styra Sverige.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gratulerar Stefan Löfven när det under fredagsförmiddagen stod klart att han tolereras av riksdagen.

1 av 3

"Jag är övertygad om att ni kommer att hålla fast vid ert lands viktiga roll i att bevara enigheten i EU och proaktivt hantera gemensamma uppgifter. Att nå positiva resultat, om Brexit men också om andra frågor som att få slut på illegal invandring, förbättra säkerheten, förhindra klimatförändringar och stärka EU:s roll i en förändrad värld, kommer att kräva en stor mängd gemensam beslutsamhet och ansträngningar", skriver Donald Tusk i ett uttalande.

"Med tanke på utmaningarna är jag nöjd över att kunna räkna med ditt ledarskap och vårt fortsatt utmärkta samarbete. Jag ser fram emot att träffa dig på nästa EU-toppmöte", skriver Tusk till Löfven.

Sverige har en ny men instabil regering, konstaterar New York Times efter beskedet att Stefan Löfven regerar Sverige ytterligare en mandatperiod.

”Ex-kommunisternas och två borgerliga partiernas röstnedläggning möjliggör bildandet av en ny regering efter fyra månader av politisk förlamning”, skriver spanska El País.

Budgeten nästa kris

”Med genomröstningen av socialdemokraten Stefan Löfven som ledare för en rödgrön regering har landet löst en av sina kriser, men en annan väntar: budgeten”, fortsätter tidningen.

I Tyskland rapporterar man att Löfven tvingats förhandla med partier som arbetarrörelsen traditionellt legat i konflikt med.

”Löfven var tvungen att förhandla i månader och bortom de traditionella blockgränserna. Hans socialdemokrater förblev den starkaste kraften i september i riksdagsvalet, men fick acceptera att andraplatsen gick till Moderaterna”, skriver Die Welt.

”Experiment som följs långt utanför våra gränser”

Den nya minoritetsregeringen med stöd av liberala partier väcker uppmärksamhet i världen. Det menar S-toppen och tidigare utrikesministern Jan Eliasson:

”Den avslutade regeringsbildningen uppmärksammas nu också internationellt. Sverige bryter mot trenden i USA o Europa o bygger upp ett nytt samarbete mellan vänster-o liberala krafter. Detta experiment kommer att följas långt utanför våra gränser”, skriver Eliasson på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE