Svensk hittad död i Taiwan

NYHETER

En 58-åriga svensk man hittades död i sin lägenhet i Taiwan.

Kort därefter greps hans flickvän, enligt lokala medier.

– Det har startats någon typ av brottsutredning, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Ärendet uppmärksammades av svenska utrikesdepartementet redan i tisdags. Dagen efter att den svenska mannen avlidit.

– En man i 50-årsåldern har dött i Taiwan och det har startats någon typ av brottsutredning, men vi vet inte vilken typ av brott man utreder, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Hittade tre knivar

UD vill inte gå in på några detaljer om hur den 58-åriga svensken avlidit.

När polisen kom fram till parets lägenhet i Taoyuan City i Taiwan i måndags kväll låg svensken död i sovrummet, uppger China Times. Han hade då flera skärskador i halsen och ena armen. Polisen hittade senare tre knivar i bostaden.

Enligt den taiwanesiska tidningen China Post har polisen gripit en misstänkt person för inblandning i svenskens död – hans fyra år yngre flickvän.

Flickvän ringde polis

Kvinnan nekar till brott och ska ha varit den som larmat polisen, uppger flera lokala medier.

Grannar, vägg i vägg med paret, har dock berättat för polisen om att de hört några personer gräla i lägenheten strax innan svensken hittades avliden. Övervakningskameror i lägenhetskomplexet såg ingen annan än paret gå in och ur bostaden den kvällen.

Anhörig: "Vi vet ingenting"

Mannens anhöriga underrättades i går om svenskens bortgång. De lever fortfarande i ovisshet och förstår inte alls vad som kan ha hänt.

– Vi vet ingenting än så länge, säger en kvinna, nära anhörig till mannen.

58-åring lämnar efter sig två vuxna barn i Sverige.

Han har de senaste åren jobbat vid huvudkontoret i Taiwan på ett stort bolag. Svensken hade en högt uppsatt position inom bolaget och var mycket omtyckt.

– Alla är förkrossade. Det är en oerhörd tragedi för familjen i första hand och sen även för oss som förlorat en kollega. Han var en väldigt duktig och uppskattad kollega som försvunnit hastigt, säger en man, vd för dotterbolaget i Sverige, till Aftonbladet.