Supersäkra fängelser står tomma

Publicerad:

NYHETER

Kostar skattebetalarna miljontals kronor varje år

Fängelset i Kumla.
Foto: Foto: BIBBI JOHANSSON
Fängelset i Kumla.

Tre av vad som ska vara Sveriges säkraste fängelser står halvtomma.

Det kostade 750 miljoner kronor att bygga och har plats för 72 interner. 

– En normal beläggning är någonstans på drygt 50 procent, säger Kriminalvårdens säkerhetschef, Christer Isaksson till P1-programet Kaliber.

De tre säkerhetsenheter på svenska fängelser som byggdes efter fyra dramatiska rymningar år 2004 kostade 750 miljoner att bygga. Men i dag står många platser tomma och kostar skattebetalarna miljoner, enligt en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Granskningen har gjorts på de tre säkerhetsenheterna på fängelserna Kumla, Hall och Saltvik.

Mindre än hälften användes

Säkerhetsenheterna på nämnda anstalter togs i bruk under år 2009 och 2010.

Förra året var första året som alla tre enheter var igång, med möjlighet till full beläggning på de 72 platserna, enligt Sveriges Radio.

Men majoriteten av platserna stod tomma. Bara 43 procent användes under 2011 och de tomma platserna kostade Kriminalvården drygt 50 miljoner kronor, rapporterar Kaliber.

Hittills i år har medelbeläggningen varit något högre, men mer än fyra av tio platser har stått tomma, enligt P1-programmet.

Avsikten är att inte ha fullt

Enligt Kriminalvårdens säkerhetschef, Christer Isaksson, finns det en anledning till den låga beläggningen och att den är att att de intagna ofta är farliga och inte kan placeras tillsammans.

– Vår avsikt har, åtminstone som jag känner, aldrig varit att den ska vara särskilt mycket högre än så. Vi har sagt att en normal beläggning på de här avdelningarna är någonstans drygt 50 procent, säger Christer Isaksson till Kaliber.

– Det hänger samman med att det är, många av dem, starka personligheter som inte går att placera ihop hur som helst därför att då uppstår mycket destruktiva konflikter eller mycket destruktiva konstellationer, säger Christer Isaksson till Kaliber.

Kritisk justitieminister

Kaliber rapporterar att justitieminister Beatrice Ask (M) ser vissa problem med den låga beläggningen.

– Det finns bekymmer med det. Nu har vi ju de här enheterna och då ska de naturligtvis användas i de fall där det är befogat, säger Beatrice Ask till Kalibers reporter.

– Bekymret vi har är naturligtvis att kostnaderna är väldigt höga. Men jag tycker att det är viktigt att säga det – det går inte att ifrågasätta behovet av att vi har säkerhetsplatser inom svensk kriminalvård. Vi har allvarlig kriminalitet och personer som är farliga både för sig själva och andra, säger Beatrice Ask till Kaliber.

Kaliber sänds i P1 klockan 12.00 i dag söndag.

Publicerad: