Rysk katakombsekt avslöjad

NYHETER

27 barn och 38 vuxna tvingades leva i underjordiska celler

I flera år tvingade den ryske sektledaren 27 barn och 38 vuxna att bo i katakombliknande celler under sitt hus.

Nu ställs han och tre andra sektmedlemmar inför rätta.

När polisen slog till mot en muslimsk sekt i Kazan i den ryska delrepubliken Tatarstan i början av augusti möttes de av en förskräcklig syn.

Under huset hittade man åttavåningar djupa katakomber där 27 barn och 38 vuxna tvingats leva i flera år.

19 av barnen var minderåriga och många av dem har inte sett dagsljus i hela sitt liv. Enligt BBC var några av barnen så illa däran att de tvingades uppsöka sjukhus.

Styrdes med järnhand

Sektledaren, Faizrakhman Sattarov, 83, utnämnde sig själv till profet i mitten av 60-talet och tros ha styrt övriga sektmedlemmar med järnhand. Enligt BBC erkänner sekten, som kallar sig Faizrakhmanister, vare sig rysk lag eller andra muslimska ledare och sedan millennieskiftet har de avskärmat sig allt mer från det ryska samhället.

Endast ett fåtal sektmedlemmar har haft tillåtelse att lämna sektens inhägnade bostadskomplex, då för att arbeta som försäljare på en marknad i närheten.

Åtalas på tre punkter

Andra muslimska ledare i regionen har tagit avstånd från sekten.

– Enligt Islam är Muhammed den siste profeten, och eftersom Sattarov utnämnt sig själv till profet har traditionella muslimer tagit avstånd från hans lära, säger den Kazanbaserade teologen Rais Suleimanov till den statliga tidningen Rossiyska Gazeta.

Nu åtalas Faizrakhman Sattarov och ytterligare tre sektmedlemmar för att ha hållit övriga medlemmar inlåsta, för att ha satt sig över ryska lagar och för grymhet mot barn.

Enligt polisen i Kazan saknar huset bygglov och kommer att jämnas med marken.