103-åring fick inte äta tårta – kräver kompensation

Fick felaktig diagnos

Den 103-åriga kvinnan fick av sitt äldreboende veta att hon var laktosintolerant.

Under fem år fick hon inte äta tårta.

Men kvinnan hade fått en felaktig diagnos.

Nu kräver kvinnans döttrar kommunen på kompensation för all missad tårta.

Den 103-åriga kvinnan flyttade in på äldreboendet i Älmhult för fem år sedan. Kort därefter fick hon diagnosen laktosintolerant samt mandel-, nöt- och chokladallergiker, skriver Smålandsposten.

Den gamla damen har i hela sitt liv ätit både kakor och nötter, men nu var det slut.

I stället för tårta och andra bakverk serverades hon torra bullar till kaffet.

”Ohhh vad glad jag blir”

När kvinnan nyligen sa till sina döttrar att ”på det här stället bjuder de på stenar till kaffet”, fick de nog och krävde ett ordentligt test av sin mamma.

Resultatet: den 103-åriga kvinnan var inte laktosintolerant.
– Hon strålade och sa att ”ohhh vad glad jag blir” när vi sa till henne att hon får äta tårta igen, säger den ena dottern till Smålandsposten.

Kräver kompensation

De båda döttrarna har nu skrivit ett brev till Älmhults kommun. De kräver kompensation för alla godsaker kvinnan har fått vara utan under de fem åren.

”Mamma måste ha kompensation för alla goda tårtor, kakor, bullar och ostar som hon inte fått. Hon ska ha ursäkter från alla håll. Hon har ju betalt full avgift till mat”, skriver döttrarna enligt Smålandsposten.

Enhetschefen på äldreboendet berättar för tidningen att de just nu håller på att utreda hur kvinnan har kunnat få den felaktiga diagnosen.

– Jag kan inte lova någon tårta som kompensation. Först måste vi gå till botten med detta, säger han till Smålandsposten.

Publisert: