Nyheter

Inte förlåten, men godkänd

Av: 

Anette Holmqvist

Joachim Kerpner

Pär Karlsson

NYHETER

Juholt får högt medelbetyg av landets S-kommunalråd

Hyresskandalen är inte förlåten.

Men en majoritet av S-kommunalråden ger ändå Håkan Juholt godkänt i Aftonbladets unika enkät.

– Lägenhetshyran var en fadäs. En socialdemokrat förväntas vara mindre girig än en borgerlig politiker, säger ett kommunalråd.

Krisen är monumental inom Socialdemokraterna. Partiet brottas med katastrofala opinionssiffror och förtroendet för Håkan

Juholt har pekat spikrakt nedåt sedan den omtalade hyresskandalen som briserade i början av oktober.

Dyster stämning

När S riksdagsgrupp samlades i går var stämningen dyster. I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds får partiet bara stöd av 24,9 procent av väljarkåren.

– Det är jättejobbigt. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Jag tror ju så starkt på att Sverige behöver en annan färdriktining. Sverige förtjänar en stark socialdemokrati och det har inte vi lyckats ge nu, säger riksdagsledamoten Veronica Palm.

Tidigare gruppledaren Sven-Erik Österberg poängterar även han allvaret i situationen.

– Opinionssiffrorna är väldigt oroande och det är inte säkert att vi har nått botten ännu. Vi måste fokusera på vår politik och få till en debatt i samhället om sakfrågor. Då kommer det peka uppåt igen, säger han.

En rejäl plump

Håkan Juholt själv var inte på plats vid mötet, eftersom han är ute på sin förlåt-turné runt om i landet. Men det står alltmer klart att hyresskandalen har skapat djupa sår i S-rörelsen. Aftonbladet har genomfört en anonym enkät bland kommunalråd och andra ledande företrädare ute i landets 290 kommuner. De har fått sätta betyg på Juholts första sju månader som partiordförande.

Många som svarat ser hyresskandalen – och det efterföljande raset i opinionen – som en rejäl plump i protokollet.

– Han har skött sig strålande fram till den omtalade lägenhetsaffären. Den drar ner betyget oavsett uppsåt, säger ett kommunalråd.

På en skala från 1–5 får Håkan Juholt ändå ett högt medelbetyg: 3,6. Av de 533 S-företrädare som fått frågan svarade 141 stycken.

– Han står pall och vågar möta upp i samtal och fegar inte ur, säger ett annat kommunalråd.

”Vill prata politik”

Flera av S-ledamöterna i riksdagen poängterade efter gårdagens möte att man nu måste börja se framåt och jobba stenhårt för att återfå väljarnas förtroende.

– Vi har gått igenom en turbulent period och nu ser vi framåt och vill prata

politik, säger gruppledaren Carina Moberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter