Kidnappade svensken i Mali talar i filmklipp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tillfångatagen av al-Qaida uttalar sig i nysläppt video

Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaida i Mali i november.

Nu har terrornätverket släppt en video där 37-åringen uttalar sig.

– Jag är vid god hälsa, säger han.

Tre personer kidnappades från ett hotell i Timbuktu i november, varav 37-årige Johan Gustafsson från Stockholmstrakten var en.

En tysk medborgare som gjorde motstånd sköts till döds, medan svensken, holländaren Sjaak Rijke och Stephen Malcolm,sydafrikan med brittiskt medborgarskap, togs till fånga.

Nu har al-Qaidas gren i Nordvästafrika, Aqim, låtit publicera en video där de tre kidnappade uttalar sig.

– Mitt namn är Johan Gustafsson, jag kommer från Sverige. Jag har mottagit det här brevet. Jag är tillfångatagen av al-Qaida, men är vid god hälsa, säger 37-åringen.

Inspelad i januari

I den 52 sekunder långa filmen talar även holländaren och sydafrikanen och ger ett liknande uttalande som svensken. I bakgrunden står flertalet män beväpnade med AK 47:or.

I sin hand håller svensken och sydafrikanen brev daterade 28 januari 2012, som de sedan öppnar, vilket tyder på att inspelningen inte är ny. Sekvensen där holländaren uttalar sig verkar vara inspelad en dag senare.

37-åringens mamma förklarar att man känt till filmen sedan i våras.

– Vi är bara så oroliga för hur det ska gå, säger hon till Aftonbladet.

Myndigheter tysta

Hur man från svenska myndigheter arbetar med att få tillbaka 37-åringen är oklart.

Utrikesdepartementet vill inte uttala sig i frågan, utan hänvisar till Rikspolisstyrelsen. Däremot bekräftar UD att man känner till att videon publicerats.

Polisen vill däremot inte alls kommentera ärendet.

– När det gäller eventuellt kidnappade svenskar utomlands har Rikrkriminalen som policy att aldrig besvara frågor över huvud taget. Det gör man först och främst av säkerhetsskäl, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Det är oklart om någon lösensumma har begärts för att få svensken utlämnad.

Däremot berättade pappan till den kidnappade sydafrikanen redan i november att man fått indikationer på att det begärts lösensummor för att få männen fria.

Publicerad: