Nu vill en majoritet begränsa vinsterna

avPär Karlsson

Snart kan storvinsterna i friskolorna vara ett minne blott.

Aftonbladets rundringning visar att en majoritet i riksdagen vill skärpa reglerna.

– Rätten att ta ut vinst om man inte sköter sig ska definitivt begränsas, säger Margareta Pålsson, skolpolitisk talesperson hos Moderaterna.

I dag avslöjade Aftonbladet/UR att kommunpolitikern Ole Salten (S) i Kungsbacka tillsammans med sin kollega har dragit in närmare 400 miljoner kronor på friskolejätten Baggium. Men samtidigt som männen har plockat ut hundratals miljoner i vinst så döms verksamheten nu ut av Skolinspektionen. Kritiken handlar bland annat om missförhållanden i skolorna, dålig organisation och brister i betygsättningen.

”För naiva”

Men snart kan de stora vinsterna i friskolor som inte sköter sig vara ett minne blott. I våras röt utbildningsminister Jan Björklund (FP) i från och krävde skärpning av friskolebolagen. Enligt honom hade både alliansen och S hittills varit för naiva i synen på friskolor.

Sedan i somras leder fd folkpartiledaren Lars Leijonborg en kommitté där alla riksdagspartier finns representerade. Gruppen har i uppdrag av regeringen att bland annat utreda om och hur friskoleägares rätt att ta ut vinst ska begränsas om man missköter sig.

Gruppens arbete ska inte vara klart förrän i slutet av nästa år. Men Aftonbladets rundringning visar att det finns en majoritet i riksdagen som vill begränsa vinstuttagen.

Skärpta regelverk

– Rätten att ta ut vinst om man inte sköter sig ska definitivt begränsas. Det är inte acceptabelt för oss moderater att aktiebolag som driver en friskola har dålig kvalitet och samtidigt tar ut vinster. Sedan får vi se om vi ska begränsa eller helt stoppa vinstuttagen, säger Margareta Pålsson, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.

Mikael Damberg, S skolpolitiske talesperson säger att även hans parti tydligt vill skärpa upp regelverket:
– Skattemedel som är avsatta för skolan ska återinvesteras där. Vi vill dessutom skärpa kvalitetskraven och titta på andra sätt att skärpa regelverken. I dag plockas enorma vinster ut och riskkapitalbolag undantar sig beskattning. En förändring måste till snabbt, säger han.

På Miljöpartiet kongress i våras togs ett beslut om att skolor som inte sköts korrekt – vare sig de är kommunala eller friskolor – till slut ska stängas om de inte åtgärdar sina brister.

V vill ha förbud

– Aktörer som kommer in i skolverksamhet bara för att göra vinst ska inte få möjlighet att bedriva skolor. Det pågår nu ett arbete i MP med att se över regelverket - förhoppningsvis är vi klara till våren. Då kan vi presentera hur mekanismerna för att upprätthålla detta ska se ut, säger partiets skolpolitiske talesperson Jabar Amin.

De övriga allianspartierna är mer försiktiga i sina uttalanden – men vill alla se över möjligheten att begränsa vinsterna. Sverigedemokraterna är för friskolor men vill helt förbjuda vinstuttag – alla pengar ska tillbaka in i verksamheten. Vänsterpartiet går ännu längre och vill helt förbjuda aktiebolag eller riskkapitalbolag att driva friskolor.