Snart kan du ta tuben till Nacka

Politiker överens om ny tunnelbanelinje

Grönt ljus för blåa linjen  Tanken är att den blå linjen ska fortsätta från Kungsträdgården till Nacka Forum. Projektet ska avlasta knutpunkter som Slussen och ger möjlighet till 40 000 nya bostäder med ”attraktiv kollektivtrafik”.
Grönt ljus för blåa linjen Tanken är att den blå linjen ska fortsätta från Kungsträdgården till Nacka Forum. Projektet ska avlasta knutpunkter som Slussen och ger möjlighet till 40 000 nya bostäder med ”attraktiv kollektivtrafik”.

Efter år av prat och tjafs – nu syns ljuset i tunneln för en ny t-banelinje ut till Nacka.

”En politisk överenskommelse finns nu på plats och det historiska arbetet med att förverk­li­ga en tunnelbana till Nacka kan påbörjas”, skriver en grupp politiker på DN Debatt i dag.

Planen är att den blåa linjen ska fortsätta till Nacka forum.
Planen är att den blåa linjen ska fortsätta till Nacka forum.

Tanken är att den nya blåa linjen ska fortsätta från Kungsträdgården via östra Södermalm, Hammarby sjöstad, Sickla och Järla sjö ut till Nacka ­Forum.

Nya bostäder

”En politisk överenskommelse finns nu på plats och det historiska arbetet med att förverkliga en tunnelbana till Nacka kan påbörjas”, skriver representanter för Stockholms läns landsting, Stockholm stad och Nacka på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Stockholms län växer och för att kunna hantera det måste kollektivtrafiken hänga med i utvecklingen.

”Vi måste nu bygga ett fungerande trafiksystem för ett län med tre miljoner invånare”, skriver politikerna i DN.

Förstudien ska finansieras av landstinget, Stockholms stad, Nacka och Värmdö kommun och ledas av en politisk styrgrupp med representanter även från oppositionen.

Många frågor

Projektet ska utöver att avlasta tungt belastade knutpunkter som Slussen också ge möjlighet till 40 000 nya bostäder med ”attraktiv kollektivtrafik”.

När spaden sätts i marken och byggandet påbörjas avslöjas inte i artikeln. Inte heller vad utbyggnaden, eller förstudien, kommer att kosta. ”Det säger sig självt att mycket behöver undersökas och många frågetecken rätas ut kring olika detaljer i projektet”, skriver politikerna på DN Debatt och avslutar:

”För att klara bostadsförsörjningen och skapa ett hållbart resande krävs fler projekt för att knyta ihop länet. Tunnelbanan till Nacka är en bra början”.

Publisert: