Trafikverket betalade 23 600 extra - för havsutsikt

Trafikverkets ledning är måna om sina medarbetares utsikter.

Under en konferens för 612 344 kronor betalade verket 23 600 kronor extra för havsutsikt på hotellet.

– Ungefär hälften av rummen hade utsikt mot Bråviken så då fick vi betala för det, säger Christer Hårrskog, kommunikationsdirektör på verket.

I april hade Trafikverkets kommunikationsavdelning konferens på Kolmårdens djurpark under tre dagar och två nätter. Notan för besöket slutade på 612 344 kronor.

Delfinarium och havsutsikt

Helpension för 2 076 kronor per person, promenadbiljetter à 95 kronor, konferenslokaler för drygt 15 000, delfinarium för 8 000 kronor - och 23 600 kronor för havsutsikt för 118 medarbetare.

– Jag förstår att många kan tycka att det är mycket pengar men det blev betydligt billigare än om vi skulle varit i Stockholm. Kanske skulle vi förhandlat lite bättre om rummen som hade utsikt, säger kommunikationsdirektör Christer Hårrskog.

Han berättar att avdelningens medarbetare är utspridda över landet varför man valde ett ställe med både bra konferensanläggningar och möjligheter till övernattning.

– Syftet med konferensen var att vi ska lära oss att arbeta på ett gemensamt sätt.

Att Kolmårdens djurpark fakturerat verket för delfinariet beror på att den ordinarie konferenslokalen var upptagen den dagen berättar kommunikationsdirektören.

– Vi fick då vara där i stället, säger han.

”Det är rimligt”

Mikael Jonsson, presstalesman på riksrevisionen, berättar att det inte finns något regelverk eller någon generell bestämmelse för hur mycket pengar man får lägga på kompetensutveckling eller aktiviteter för medarbetare.

– Men det är sällan man är borta i så mycket som tre dagar, oftast är det kanske lunch till lunch, säger han.

Men Christer Hårrskog på Trafikverket tycker att det är rimligt med en kostnad på 612 344 kronor för att svetsa samman medarbetarna.

– Slår man ut kostnaderna på alla deltagare så blir det drygt 3 000 kronor per person. Det är rimligt, tycker jag.

Publisert: