H&M-gurun bland de tio rikaste i världen

avMikael Stengård

Stefan Persson har 185 miljarder kronor på fickan

Foto: FOTO: Urban Johansson
Klädföretaget H&M håller bolagsstämma i Älvsjö. Stefan Persson, direktör Sverige, huvudägare till företaget.

Nu har det hänt.
Den svenske H&M-miljardären Stefan Persson har för första gången tagit sig in bland de tio rikaste på Forbes miljardärlista.

Men han har långt kvar till förstaplatsen.

Men en förmögenhet på 26 miljarder dollar, cirka 185 miljarder kronor, kvalar den 64-årige H&M-gurun in på åttonde plats på Forbes lista över världens rikaste personer. Det betyder att Stefan Perssons förmögenhet har växt med 1,5 miljarder dollar – cirka 10 miljarder kronor – sedan förra året.

Kamprad först

Men det är inte första gången en svensk kvalar in på tio-i-topp-plats. Ingvard Kamprad nådde en hedrande femte plats 2009, men hade då bara en förmögenhet på 156 miljarder kronor.
I år hamnar dock Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, enligt Forbes sätt att räkna, på blygsamma plats 377.
Absolut rikast i världen är den mexikanske telekommiljardären Carlos Slim, 72. Hans förmögenhet uppgår till 69 miljarder dollar, cirka 490 miljarder kronor. För det skulle han kunna finansiera hela det svenska försvaret – tio gånger om. Eller köpa alla mynt och sedlar som finns i omlopp i hela Sverige, och sedan med hjälp av några pesos stapla dem på varandra ända upp till månen.

Facebookgrundaren sticker ut

Rikaste kvinna på listan är arvtagerskan till affärskedjan Wal-Mart, Christy Walton. Men en förmögenhet på 25 miljarder dollar hon kommer på en 11:e plats. En av de yngsta personerna på listan är Facebookgrundaren Mark Zuckerberg. Under sina 27 unga år har han redan hunnit samla på sig 17,5 miljarder på fickan. Det ger honom en 35:e plats på Forbes lista.
Aftonbladet har sökt Stefan Persson, men H&M:s presskontakt säger att han aldrig kommenterar sitt privatliv.

Stefan Persson

Född: 4 oktober 1947

Yrke: Styrelseordförande i H&M (tidigare vd)

Bor: Stockholm/London

Förmögenhet: 185 miljarder kronor