Fejkade kidnappning – ska nu förhöras av Palmegruppen

Av: Martin Ekelund, Nina Svanberg

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Ulf Höjer
GW skeptisk Håkan Ingerwald, 58, kom ut ur ett skogsparti utan skor och med tejpade händer. Nu hävdar han att han iscensatt försvinnandet själv. ”Jag tror inte att vi ska utesluta att det finns mer i det här som han inte kan klämma fram”, säger Leif GW Persson

NYHETER

VÄXJÖ. Håkan Ingerwald, 58, fejkade sin egen kidnappning.

Nu har Palmegruppen kopplats in i ärendet.

– Det har framkommit uppgifter om att han har information om Palmemordet, säger Varg Gyllander, på Rikskrim.

Håkan Ingerwald försvann från villan i Växjö tidigt i måndags morse. Eftersom det fanns blodspår på trappan och frukosten stod kvar på bordet misstänkte familjen direkt att något allvarligt hade hänt.

Hustrun Margret kontaktade Aftonbladet samma kväll och Håkans styvdotter publicerade en desperat efterlysning på internetforumet Flashback där hon bad alla komma med tips om vad som hänt hennes pappa. Samtidigt anmäldes han också försvunnen till polisen.

I 62 timmar pågick den desperata jakten.

Hade tejpade händer

Först i onsdags kväll dök Håkan Ingerwald upp – 14 mil hemifrån. Han saknade skor och ytterkläder och händerna var sammantejpade med silvertejp. Han var svårt medtagen och nerkyld när han bankade på hemma hos familjen Simonsson i Påskallavik.

– Han sa att vi skulle ringa ambulans och att han hade hållit på och frysa ihjäl. Och så sa han att han hade varit kidnappad, säger Anne-Lie Simonsson.

För polisen berättade han hur han förts bort från garageuppfarten av flera gärningsmän. Han hade bundits, försetts med ögonbindel och misshandlats av sina kidnappare.

Men nu har han ändrat sig. Allt var fejk.

I går kväll ringde Håkan Ingerwald till Kronobergspolisen och sa att inget av det han tidigare berättat stämmer.

Inte misstänkt för brott

Enligt polisen är han inte misstänkt för något brott. Men i och med hans försvinnande har Håkan Ingerwald blivit aktuell i i Palmeutredningen.

– Det har framkommit uppgifter om att han har information om Palmemordet och då är det rutin att vi tar alla tips på allvar. Huruvida han kommer att förhöras eller inte är inte säkert. Det går att kontrollera sådana här tips utan att behöva hålla förhör, säger Varg Gyllander, pressekreterare hos Rikskriminalpolisen.

Hur seriösa bedömer ni de här uppgifterna?

– Vi gör inte den bedömningen i ett initialt läge. Vi tittar på det förutsättningslöst oavsett hur det verkar.

När kommer Håkan Ingerwald att förhöras?

– Om han förhörs bör det göras i de närmaste veckorna.

Stämmer det att högsta polisledning larmades direkt när Håkan anmäldes försvunnen?

– Det har inte gått till högsta polisledning, det vet jag. Men om det kommer person som har kännedom om Palmemordet så går det till Rikskrim. Formellt så måste man ta det på allvar. Sedan är det åklagare som avgör om man går vidare, säger Varg Gyllander.

Har lämnat en förklaring

Lena Ingerwald, Håkans syster, chockas av beskedet om att kidnappningen var en bluff. Under veckan har hon hjälpt till och leta efter sin bror.

– Jag har inte ord. Det låter helt osannolikt. Hur har han kunnat binda sig? Han har aldrig gjort något sådant här förut, säger hon.

Håkan Ingerwald har berättat för polisen att han gav sig hemifrån på cykel på eget initiativ. Han säger att han färdades planlöst och övernattade i skogen. Det var slumpen som gjorde att han hamnade i Påskallavik. Ingen annan ska ha varit inblandad i försvinnandet.

Det verkar otroligt att en 58-åring cyklar 14 mil, övernattar i skogen och dyker upp utan ytterkläder?

– Vi har gått genom de uppgifter som finns i utredningen och kommit fram till att det inte finns några brottsmisstankar, säger polisens presstalesman Robert Loeffel.

Håkan Ingerwald har lämnat en förklaring till sitt beteende men av hänsyn till honom och hans anhöriga vill polisen inte utveckla vad. Utredningen kommer nu att läggas ner.

Men professor Leif GW Persson tror inte att sista ordet är sagt än.

– Jag tyckte att det var märkligt från början. Men jag tror inte att vi ska utesluta att det finns mer i det här som han inte kan klämma fram. I stället tar han nesan av att säga att allt var påhittat.

Försvann från hemmet i Växjö

27 februari Anhöriga kontaktar polisen eftersom ­Håkan Ingerwald, 58, försvunnit från sitt hem. En hantverkare i familjens hus berättar att han hittat Håkans tofflor och blodfläckar på uppfarten.

28 februari En förundersökning med rubriceringen män­niskorov inleds. Polisen genomför en teknisk undersökning av villan och omgivningen

29 februari Håkan ringer på hos familjen Simonsson i Påskallavik i Kalmar län. Han är tunt klädd och nedkyld.

För polisen berättar Håkan hur han överfallits av okända personer utanför sin villa och sedan tvingats in i en större skåpbil.

1 mars Polisen håller press­konferens och efterlyser fler tips från omgivningen. Ingen misstänkt finns.

2 mars Håkan Ingerwald kontaktar polisen i Växjö och berättar att han gett sig av frivilligt. Polisen misstänker inte längre något brott i samband med hans försvinnande.

Publicerad: