Fritidsledare åtalas för sexbrott mot över 100 barn

Pågått under skoltid – i flera år

NYHETER

Mannen har jobbat som fritidsledare och ungdomstränare i tio år.

Nu åtalas han för att grova sexualbrott på över hundra skolbarn – som bland annat pågått i omklädningsrummen, duschen, och bastun – i flera år.

– Det är främst barn från förskoleklass ettan, tvåan och trean, som är födda från 2003 till 2012, säger åklagaren Nicklas Englund.

Det var den 18 december 2016 som en man blev tagen på bar gärning när han smygfilmade småbarn i omklädningsrummet på ett badhus i Stockholmsområdet.

Badgästen kontaktade personalen – som kände igenom honom från en lågstadieskola i norra Stockholm.

En polisanmälan upprättades direkt, och när polisen slog till mot mannens lägenhet hittade man stora mängder bilder och filmer i bland annat mannens dator.

Enligt åklagaren har mannen, som är i 35-årsåldern, begått brotten under sitt arbete som fritidsledare, sommarkolloledare, och ungdomstränare.

Åtalas för en rad grova sexualbrott

– Han har sagt att han har varit intresserad av den här kategorin av personer han har filmat, säger, kammaråklagare vid Citys åklagarkammare i Stockholm.

Under tisdagen åtalades han misstänkt för ett flertalet fall av grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp mot barn och kränkande fotografering.

Brotten har begåtts från 2012 fram till december 2016 i skolans olika duschrum, omklädningsrum, bastun, på ett badhus, i en föreningslokal, samt på "övriga platser i landet". Smygfilmningen skedde med en mobilkamera.

"Utnyttjat pojkarnas skyddslösa ställning"

– Det har varit en väldigt omfattande utredning med stora polisresurser som tagit över ett år. Det är många barnförhör och många timmar arbete som gått åt, säger Nicklas Englund.

Förutom att ha smygfilmat barnen ska fritidsledaren förgripit sig på dem. Han ska även, enligt åtalet, ha uppmanat barnen att "medverka i sexuell posering". Enligt Englund satt vissa av barnen nakna i fritidsledarens knä – samtidigt som han berört dem.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att brotten bedöms som grova då fritidsledaren "utnyttjat pojkarnas skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig", och att fritidsledaren dessutom var "ensam ansvarig för att ta hand om duschande nakna barn och missbrukat särskilt förtroende från sina huvudmän, barnen och deras anhöriga.

Över hundra barn utsatta: "Väldigt ångerfull"

Polisen har lyckats identifiera 98 skolbarn. Men åklagaren uppger att det handlar om betydligt fler offer som man inte lyckats identifiera då fritidsledaren även jobbat på en lägerskola där det inte fanns någon dokumentation över vilka barn som deltagit. Enligt åklagaren gick offren i lågstadiet, och är födda från 2003 till 2012.

– Han är väldigt ångerfull och vidgår att han filmat barnen. Vi kommer utveckla detta ytterligare när rättegången påbörjas längre fram i vår, säger Hanna Lindblom, mannens advokat.

Föräldrarna på den berörda skolan har informerats.

ARTIKELN HANDLAR OM