Skolföretag vinner SFI-kontrakt genom bluffar

Över tre miljarder kronor satsas årligen på att lära nyanlända svenska.

Men när kontrollerna brister kan privata företag, som får skattepengar för att bedriva SFI, leverera något helt annat än högkvalitativ undervisning.

– Jag blev grundlurad, säger Stockholms stads representant Helene Singer till Kalla fakta.

Kvällens avsnitt av Kalla fakta i TV4 gör en djupdykning i den lukrativa bransch som språkundervisning för nyanlända har blivit sedan 2015. Den hösten kom fler flyktingar till Sverige än någonsin tidigare. I och med det ökade också trycket på landets kommuner att tillhandahålla SFI-undervisning – och många kommuner har tagit hjälp av privata företag för att kunna möta efterfrågan.

Kalla faktas granskning visar hur en av de största aktörerna på marknaden, Astar, medvetet lurar Stockholms stad för att kunna få eftertraktade SFI-kontrakt. När en reporter med dold kamera tar jobb som SFI-lärare träder en bild fram av en skola i kaos – som struntar i att uppfylla de löften som de gett för att vinna upphandlingen.

– Det var chockartat. Plötsligt var jag själv med 60 elever utan att veta vad jag skulle göra, säger frilansjournalisten Jenny Sköld, som wallraffade som lärare på Astar i Liljeholmen i södra Stockholm.

Lovar dubbla lärare och digital kompetens

Astar har under de senaste åren vunnit upphandlingen av SFI-utbildning i flera kommuner; förutom Stockholm även Malmö, Linköping, Borlänge och Östersund. För att ta hem kontrakten har Astar lyft fram olika mervärden som just deras tjänster ska ge. I anbudet till Stockholms stad utlovades hög digital kompetens efter fullföljd utbildning samt två undervisande lärare om elevantalet i en klass översteg 20.

Men den utlovade digitala kompetensen visar sig vara svår att uppnå, då det går sex elever på varje dator, och några läroböcker ser eleverna inte skymten av. Inte heller löftet om två lärare i större klasser efterlevs i praktiken.

Jag kan inte minnas att vi någonsin haft två lärare samtidigt, säger eleven Anita Karami.

Men när Stockholms stad gör en inspektion av undervisningen skickas plötsligt en extra lärare in i lektionssalen – och undervisningsmodellen får beröm av inspektören.

Ägaren Raja Thorén tar ut lön på 850 000 kronor

Flera av eleverna känner sig frustrerade och upplever inte att de har gjort tillräckligt stora framsteg i svenska språket. Psykologen och psykoterapeuten Mohammed Rezazadeh känner hur gapet till arbetslivet bara växer.

– Arbetsförmedlingen sa till mig att jag har två år på mig att lära mig språket. Nu har det gått ett år och jag har inte lärt mig så mycket. Det känns som om jag förlorat halva tiden.

Astar ingår i Thorengruppen som ägs av affärsmannen Raja Thorén. Sedan koncernen köpte Astar har han plockat ut 28 miljoner i utdelning och tar årligen ut en lön på 850 000 kronor. Han vill först inte ställa upp på en intervju, men svarar sedan att han inte har någon kunskap om det journalisterna efterfrågar.

Även Helene Singer, rektor på Stockholms stad och den som genomförde inspektionen, konfronteras med Kalla faktas uppgifter.

– Vi får nog ha en diskussion när vi går upp där vi får göra om det här radikalt. Det här visar någonting som vi trodde inte skedde. Jag är väldigt arg och uppriven just nu. Jag har svårt att hitta ord.

Publisert:

LÄS VIDARE