Bodström var mitt i dramat

NYHETER

Ministern om blodiga attentatet i Colombia: Det här är obehagligt

1 av 3 | Foto: 200 KILO DYNAMIT Minst 32 dödades och 200 skadades i explosionen på en exklusiv klubb i Bogotà natten till i går. Skadade och döda låg överallt och ambulanser körde i skytteltrafik till sjukhusen. Polisen misstänker att ett par hundra kilo dynamit användes i attentatet.

Bilbomben i Bogotá dödade minst 32 och skadade 200 personer.

Justitieminister Thomas Bodström befann sig alldeles i närheten av bomben, som exploderade utanför den exklusiva klubben El Nogal.

- Jag skulle äta lunch där på tisdag med Colombias justitieminister. Det här är väldigt obehagligt, säger Thomas Bodström.

När sprängladdningen i Colombias huvudstad exploderade natten till i går var hela anläggningen full av gäster, bland annat pågick en bröllopsfest i de översta våningarna.

Både i och utanför anläggningen rådde totalt kaos innan räddningsarbetet kom i gång.

Skadade och döda människor låg om varandra. Många gäster satt instängda i hissar och rum som blockerades av nedrasat byggmaterial.

Brann på flera ställen

Andra hjälptes blödande ut av lindrigare skadade eller oskadda. Ambulanserna började gå i skytteltrafik till sjukhusen. Det brann på flera ställen och röken låg tät över området.

Myndigheterna uppskattar att bomben var på 200 kilo dynamit.

Ett hundratal bilar i omgivningarna förstördes och

fönster på ett stort antal hus blåstes ut.

När bomben exploderade klockan 20.15 lokal tid, 02.15 svensk tid natten mot lördag, befann sig justitieminister Thomas Bodström på den svenska ambassaden i Bogotá. Den ligger bara några hundra meter från El Nogal i norra delen av stan.

"Hörde explosionen"

På ambassaden hölls en mottagning med anledning av Bodströms besök med inbjudna politiker, affärsmän och journalister.

- Vi var inne på ambassaden. Vi hörde förstås explosionen men vi förstod inte vad det var. Det här är en storstad med åtta miljoner människor. Det låter hela tiden, säger Thomas Bodström.

När man fick klart för sig vad som hänt, och hur allvarligt det var, blev reaktionen omedelbar:

- Alla talade om vad som hänt, om det kunde finnas fler bomber och vad som kunde ligga bakom, säger Thomas Bodström.

Anklagade gerillan

Myndigheterna i Bogotá anklagade omedelbart Farc-gerillan som ansvarig för bombdådet. Borgmästaren i Bogotá, Antanas Mockus, utlyste en belöning på motsvarande 1,5 miljoner kronor till den som kan ge uppgifter om attentatet.

Vicepresidenten Francisco Santos anklagade också Farc-gerillan medan en av Colombias mest kända skådespelare, Rodrigo Obregon, som befann sig på El Nogal, sa att knarkligor låg bakom, enligt tidningen El Tiempo.

Thomas Bodström befinner sig i Colombia under fem dagar för att diskutera våldet och narkotikatrafiken.

- Det finns ett starkt svenskt intresse i de här frågorna. Åttio procent av allt kokain till Sverige kommer från Colombia. Dessutom ökar produktionen av heroin och syntetiska droger här i landet, säger Thomas Bodström.

På tisdag skulle han äta lunch med Colombias jus-

titieminister på klubben El Nogal.

- Det är klart att det är obehagligt att tänka på, säger Thomas Bodström.

"Koppling till besöket"

El Nogal är känd som "ett vattenhål" för politiker och affärsmän och därför hålls ofta viktiga möten på klubben. Där finns konferensrum, squashbanor, simbassäng, hotell och restauranger.

Colombias inrikesminister, Fernando Londono, var tidigare chef för El Nogal.

- Det här har ju en direkt koppling till mitt besök här. Inte själva bomben men våldet fick synnerlig aktualitet, säger Thomas Bodström.

Tusentals har dödats i striderna i Colombia

Aftonbladet igår kväll:

Mattias Lundell, Per-Iwar Sohlström