Vill KU-anmäla Anitra Steen

NYHETER

C och kd misstänker att regeringen hjälpt henne behålla jobbet

1 av 2 | Foto: FYRA FICK GÅ - ANITRA SATT KVAR Systembolagets vd Anitra Steen är KU-anmäld av centerpartiet och kristdemokraterna för hur turerna gick när hon hamnade på kollisionskurs med bland andra styrelseordförande Gunnar Larsson.

Fick Systembolagets vd Anitra Steen hjälp av regeringen att behålla jobbet?

- Vi vill ha utrett det har gått rätt till, säger Jöran Hägglund, partisekreterare i centern.

Och han får stöd av kristdemokraterna och kanske också miljöpartiet.

Nu vill de att konstitutionsutskottet ska granska frågan.

Det är en gammal schism som kommit upp till ytan, bara en kort tid efter att statsminister Göran Persson visat upp sig offentligt med Anitra Steen vid sin sida.

För drygt ett år sedan hamnade Anitra Steen på kollisionskurs med Systembolagets styrelseordförande Gunnar Larsson och vice ordföranden Ann-Marie Beglers.

Satt kvar som vd

Bråket slutade med att Steen satt kvar på vd-jobbet medan Larsson och Beglers fick lämna styrelsen tillsammans med två andra kollegor.

Nu vill c och kd att riksdagens konstitutionsutskott, KU, ska reda ut om någon minister hade ett finger med i spelet.

Men moderaterna och folkpartiet tänker inte KU-anmäla.

- Jag svårt att se vad som skulle kunna ligga till grund för en KU-anmälan. En sådan ska bygga på att ministrar ägnat sig åt att missbruka sin makt. Vad menar centern och kd att det skulle vara, säger Fredrik Reinfeldt, moderaternas gruppledare.

Karin Pilsäter, folkpartiets ekonomiska talesman, är inne på samma linje.

- Har dom några som helst belägg? Om ministrar gör politiskt konstiga saker, så bör man bemöta det i sak och inte bara KU-anmäla dom kors och tvärs.

"Inget stöd"

Karin Pilsäter sitter i Systembolagets styrelse och minns turerna när fyra styrelsemedlemmar byttes ut med den Anitra Steen-kritiske ordföranden Gunnar Larsson i spetsen.

- Det fanns inget stöd i styrelsen för hans kritik av henne.

Leif-Åke Josefsson