Flera dödsoffer på Västbanken

NYHETER

Dödsexplosion höjer spänningen i Mellanöstern

GAZA/TEL AVIV

Minst sex palestinier från den islamistiska rörelsen Hamas väpnade gren dödades på söndagen när en bil lastad med sprängämnen exploderade intill dem. Hamas beskyllde Israel för mord och utlovade hämnd.

  Ytterligare tre palestinier sköts ihjäl av israeliska soldater som gjorde en räd i staden Nablus på Västbanken.

Explosionen inträffade utanför staden Gaza i stadsdelen al-Zaytun som är ett av Hamas starkaste fästen.

  Minst två till personer skadades av explosionen.

  Söndagens sprängning skedde enligt ögonvittnen vid en bondgård, dagen efter det att en israelisk stridsvagn sprängdes och fyra soldater dödades. Hamas var en av flera organisationer som sade sig ligga bakom attacken.

  Organisationen beskyllde Israel för att ha utlöst bilbomben med fjärrkontroll från ett obemannat spaningsflyg. Armén hade dock ingen kommentar. Försvarsminister Shaul Mofaz lovade emellertid, med anledning av stridsvagnsattacken, att "slå hårt mot vår fiende Hamas".

Arméintrång

  Hamas har utfört en mängd självmordsattacker mot israeliska mål under det över två år långa palestinska upproret.

  Även på Västbanken blev det en blodig dag. I Nablus bröt israeliska trupper in för att gripa Taysir Khaled som ingår i ledningen för Palestinska befrielseorganisationen, PLO. Khaled, som också ingår i ledningen för en annan grupp, DFLP, greps i samband med att skottlossning utbröt kring hans kontor där ett hundratal stenkastande ungdomar hade samlats.

  Tre palestinier dödades enligt AFP och närmare 30 skadades, flera allvarligt.

  I staden Jenin drabbade beväpnade palestinier och israeliska soldater samman på söndagskvällen. Skottlossning utbröt när minst 25 stridsvagnar, jeepar och pansarfordon rullade in i den palestinska staden och dess flyktingläger, sade palestinska säkerhetskällor till AFP. Minst en palestinier skadades i vad armén kort beskrev som en rutinoperation.

Avspärrning förlängd

  Israel beslutade tidigare på söndagen att förlänga avspärrningen av de ockuperade palestinska områdena på obestämd tid, rapporterade Israels radio enligt DPA.

  Motiveringen är att Israel fruktar palestinska terrordåd.

  Avspärrningen av Gazaremsan och Västbanken är så gott som total och rör också alla transporter till havs från eller till Gaza. Inte ens affärsmän eller andra med yrkesmässiga skäl att passera gränsen mellan Israel och områdena tillåts att passera utom i undantagsfall.

  Försvarsminister Mofaz utlyste den totala avspärrningen i tisdags inför en stor muslimsk högtid med motiveringen att rapporter inkommit om förberedelser på självmordsattacker i Israel.

TT-Reuters