Minister: Algernon blev mördad

Nya uppgifter om Bofors-affären

Krigsmateriel-inspektören Carl Algernon blev mördad för att han visste för mycket.

Det skriver Björn Molin som var handelsminister vid tiden för Bofors illegala vapenaffärer.

Enligt honom var polisen av samma åsikt.

Carl Algernon dog i tunnelbanan 1981.
Carl Algernon dog i tunnelbanan 1981.

I boken "Ingen väg tillbaka", som kommer ut på torsdag, ger före detta statsrådet Björn Molin (fp) sin bild av stora omvälvande händelser som påverkade samhällsutvecklingen när han var handelsminister i början av 80-talet.

Boforsaffärer

När Bofors illegala vapenaffärer med Indien avslöjades var Carl Algernon krigsmaterielinspektör. Genom åren har många spekulerat om varför Algernon "ramlade" framför ett tunnelbanetåg på T-centralen 1981 och avled.

Den officiella förklaringen är att Algernon var så pressad av vapenffärerna att han begick självmord. Men att han "skulle ha spelat under täcket med Bofors" för att dölja den olagliga exporten, är enligt Molin osannolikt. Likaså att han begick självmord.

Poliser höll med

"En mer sannolik förklaring är att han blev dödad. I samband med att jag förhördes av kriminalen om min kännedom om Bofors vapensmuggling fick jag också frågor om Algernon.

När förhörsledare Bengtsson och Pettersson efter förhöret körde mig i bil till Arlanda frågade de vad jag trodde orsakade hans död.

"Han blev mördad", svarade jag "för vad han visste". Bengtsson och Pettersson visade sig ha samma uppfattning, skriver Molin.

Annika Sohlander

Publisert: