Micromiddagar med hundkött delikatess i Sydkorea

NYHETER

Internationella djurrättsgrupper lyckas inte stoppa hundköttet

De sydkoreanska restaurangbranschen bryr sig inte om protesterna.

Nu kommer nästa favorit:

Micromiddagar med hundkött.

Sydkoreanska matkultur väcker känslor. Landets älskare av hundkött kan redan hitta delikatessen i hamburgare, soppor , mackor, ketchup, majonnäs och till och med ansiktskrämer.

Men enligt nyhetssajten Ananova har en grupp krögare sedan i juni – trots omvärldens protester inför fotbolls-VM – satsat på micromiddagar med hundkött. Och affärerna går lysande.

Yang Sun-ja, en av restaurangägarna, säger att han får ungefär hundra beställningar per dag. Måltiden kostar knappt 80 kronor och är klar på fyra minuter i micron.

- Vår målsättning är att kunna tillhandahålla hundkött till patienter på sjukhus och andra som annars inte kommer åt det, säger Yang Sun-ja.

Internationella djurrättsgrupper rasade före fotbolls-VM, men inte ens under tävlingen gick sydkoreanerna med på att stoppa hundköttet.

Sveriges målvakt Magnus Hedman sa till Aftonbladet:

- Det låter helt sinnessjukt! För oss västerlänningar är hunden en familjemedlem och ingen maträtt.

Och han var inte ensam. Både FIFA-presidenten Sepp Blatter och den forna sexsymbolen, numera djurrättsaktivisten, Brigitte Bardot krävde stopp för hundköttet.

För en tid sedan förbjöds hundkött, något sådant förbud har Sverige eller EU inte utfärdat. Förutom i Sydkorea – där omkring 6 000 restauranger serverar hundkött – så äts det speciellt uppfödda hundarna i Kina och Vietnam.

Mattias Lundell