5000 sälar väntas dö av viruset

NYHETER

Expert: PDV kan smitta hund, mink, räv och gråsäl

Minst 5 000 sälar i ett bestånd på sammanlagt 19 000 djur väntas stryka med innan säldöden utmed de svenska och danska kusterna är över för den här gången.

- Det kan bli ännu fler, men vi tror inte att det blir färre, säger marinbiolog Martin Larsvik vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium.

Hiittills har cirka 1 800 sälar dött i Skagerack, Kattegatt, Öresund och danska Bälten. Medan utbrottet har nått sin kulmen i två av de tre stora svenska kolonierna, den på Hallands Väderö och den utanför Varberg, har det ännu inte hunnit lika långt i den största kolonin vid Onsala utanför Kungsbacka.

Döda sälar från den lilla kolonin på Saltholm i Öresund har börjat flyta i land i Skåne, men än så länge finns inga tecken på säldöd bland sälarna på Måkläppen utanför Falsterbo.

- Dödsfallen följer ett tydligt mönster. Under den första månaden dör bara ett litet antal per dag, därefter ökar antalet kraftigt och ligger under cirka en månad på en hög jämn nivå. Sen avklingar det snabbt. Hela perioden varar ungefär 100 dagar, säger Martin Larsvik.

Provtagning viktig

Fram till i fredags, då den senaste sammanställningen gjordes, hade 615 döda sälar flutit i land på den svenska sidan. Sammanlagt jobbar nio personer med att ta prov på de döda djuren.

Naturvårdsverket beviljade nyligen 500 000 kronor till insamling och studier på knubbsälar som dött av valpsjukeviruset PDV.

- Men de pengarna räcker bara för två månader, juni och juli. För att följa upp det på ett bra sätt hade vi behövt ytterligare 700 000 kronor. Då hade vi åtminstone kunnat fortsätta under augusti och september, säger Martin Larsvik.

- Provtagningen är viktig. Dels har knubbsälen ett stort allmänintresse, dels står den högt upp i näringskedjan och kan betraktas som en miljöindikator, eftersom både knubbsälen och människan äter fisk.

Det rör sig om exakt samma virus som under utbrottet 1988, då 5 400 sälar, cirka 55 procent av stammen, dog.

Oklart hur viruset återvänt

Forskarna kan inte svara på varför viruset, som ursprungligen fördes hit av utsvultna grönlandssälar på jakt efter mat i sydligare vatten, dykt upp bland knubbsälarna igen efter 14 år.

- PDV kan smitta hund, mink, räv och gråsäl. Knubbsälen blev kanske kvitt det men det kan ha funnits hos gråsäl, mink eller räv och kommit tillbaka på så sätt, säger Martin Larsvik.

Läs också

Beatrice Palm/TT