Hormonköttet finns i Sverige

NYHETER

Djur matas med medicinskt avfall

1 av 4 | Foto: bakgården Här, på företaget Bioland i Belgien, samlades det irländska läkemedelsavfallet - innan företaget gjorde glukossirap av det och sålde det som djurfoder. Enligt uppgifter från Tysklands jordbruksdepartement har det förbjudna hormonet MPA, som fanns i avfallet, nu nått Sverige.

Den europeiska livsmedelsskandalen har nått Sverige.

I går slog tyska jordbruks- departementet larm:

Kött och foder som innehåller medicinskt avfall har sålts till den svenska marknaden.

Fodret innehåller det förbjudna hormonet MPA, som bland annat finns i p-piller, och har sålts till Sverige och flera andra länder i Europa.

- Det dröjer några dagar innan vi kan se omfånget av skandalen men som det ser ut nu har Danmark, Sverige, Belgien, Frankrike och Tyskland mottagit delar av det grisfoder som är infekterat av MPA, säger Anders Schulze på tyska jordbruksdepartementet, till Aftonbladet.

Skandalen med förbjudna hormoner uppdagades när det blev känt att ett belgiskt företag använt avfall från läkemedelsindustrin, som tros ha innehållit MPA, i tillverkningen av djurfoder.

Hittades också i läsk

Samma hormon hittades också i tyska och belgiska läskedrycker som även de tillverkats med tillsats av en sockerlag från läkemedelsindustrin.

I går kom uppgifter från EU-kommissionen att fyra gårdar i Danmark tagit emot det smittade fodret.

Hur många svenska gårdar som kan ha drabbats var i natt oklart.

- För en vecka sedan undersökte vi om MPA-smittat foder nått Sverige. Vi såg inget som tyder på det och har känt oss säkra. Nu får vi kontrollera uppgifterna från Tyskland, säger Urban Wigert vid Jordbruksverket.

Har det smittade fodret nått svenska gårdar kan det få svåra följder för grisuppfödarna.

- De gårdarna måste i så fall spärras. Djur får varken föras dit eller därifrån. Men vi har ganska goda system för att kontrollera hur djuren förflyttas. Det går snabbt att följa en smittrisk, säger Urban Wigert.

I dag tar också Livsmedelsverket del av informationen.

Kvinnor blir sterila

- Vi har ingen anledning att tro att uppgifterna inte stämmer, säger Livsmedelsverkets informationschef Jerker Sörenson.

Enligt Livsmedelsverket är uppgifterna från det varningssystem som används inom EU mycket tillförlitligt.

- Där brukar man verkligen kontrollera noga innan man skickar ut information, säger Anna Arvidsson, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Vad gör Livsmedelsverket?

- Först tar vi reda på om köttet har sålts till Sverige. Sen får vi göra en riskbedömning och besluta om köttet måste dras tillbaka, säger hon.

Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket, varnar för följderna av att äta kött som innehåller det förbjudna hormonet MPA.

- Om man stoppar i sig livsmedel som innehåller MPA så får det samma effekt som p-piller - kvinnor blir tillfälligt sterila, säger Björn Beermann.

Farligt för barn

Men könshormonet påverkar också barn.

- Det är ingen tvekan om att det är skadligt. Barn ska absolut inte äta livsmedel som innehåller MPA, säger Björn Beermann.

EU:s ordförandeland Danmarks jordbruksminister kallade det i går "skrupelfritt och djupt skandalöst" att använda medicinskt avfall i livsmedel.

Hon har satt upp hormonskandalen på dagordningen för måndagens möte i Bryssel med EU:s jordbruksministrar.

Används i p-piller

Johan Bratt, Petter Ovander, Asbjörn Svarstad