- Kan vi sitta ute och grilla ikväll?

NYHETER

- Jag ska ha tjejfest på Gotland ikväll, kan vi sitta ute eller måste vi gå in?

Therese Fougman, meteorolog på SMHI, har svarat på läsarnas frågor om vädret runt om i landet.

nyfiken säger: Lågtrycket verkar ha parkerat över Sverige. Varför har det blivit så?

Therese Fougman säger: Framförallt har vi haft ett högtryck över medelhavsområdet, det tillsammans med att det varit kall luft även högre upp i atmosfären, har gjort att lågtrycket legat stilla och gett ostadigt väder.

cacca säger: hejsan, ikväll ska vi ha stor tjefest så vill så klart veta hur vädret blir, vi håller till mitt på gotland, tack å hej.

Therese Fougman säger: just nu finns det lite skurar väster om Gotland, men ikväll ser det ut att bli rätt så fint ändå. Lite sol till och med.

Kenth H säger: En enkel liten fråga: Slår blixten upp eller ner? Jag fick lära mig grundskolan av min fysiklärare, att blixten egentligen slår upp.

Therese Fougman säger: Den slår både upp och ner. Urladdningen är så snabb att man inte hinner registrera om den går uppåt eller neråt, men den går i själva verket åt båda håll.

solis säger: Var någonstans i Sverige kommer det vara säkrast för solchanser resten av sommaren?

Therese Fougman säger: Det går inte att svara på. Men för helgen så ser det ut att vara norrlandskusten och Gotland som får mest sol.

magnus säger: Vädret är väl ändå det nyckfullaste som finns. Trots all avancerad utrusting. Hur säkra kan ni egentligen vara på att träffa rätt när ni ställer en prognos?

Therese Fougman säger: På kort sikt, närmsta timmarna, är träffsäkerheten väldigt hög. Ju längre in i framtiden man går desto osäkrare blir det. Jag tror att träffsäkerheten på en femdygnsprognos sista dygn är omkring 30 procent.

mariah säger: hej therese, hur blir vädret på västkusten nu nästa vecka?

Therese Fougman säger: Fram till onsdag ser det ut att bli uppehåll. Det kommer in varmare och torrare luft över Skandinavien. På tisdag-onsdag kan temperaturen nå 20-25 grader.

Pompe säger: Var i världen blåser det mest/minst ?

Therese Fougman säger: Det kan jag tyvärr inte i huvudet.

solen säger: Hej! Kommer det bli sol nästa vecka i Sthlm??

Therese Fougman säger: För början av veckan ser det bra ut. Det ser ut att kunna bli uppåt en 25 grader och sol på tisdag och onsdag.

laneby säger: vad tycker du är bäst.... Sol eller regn??

Therese Fougman säger: Sol får jag nog säga. Även om regnet kan vara välbehövligt ibland också.

sussi säger: hej e du där..undrar om det blir nån mer riktig värme i sommar?

Therese Fougman säger: Ja det tror jag! Vi kommer i alla fall att få en förändring i vädret under den närmaste veckan när torrare och varmare luft kommer in österifrån. Det är mycket kvar av sommaren än.

Kenth H säger: Blir det mycket vädersnack med vänner och bekanta?

Therese Fougman säger: Inte särskilt. Mina vänner är ganska härdade vid det här lagen. Men visst, en och annan fråga dyker ju upp. Jag får nog höra lite mer om vädret än vanligt folk.

Bioreningen säger: Hur blir vädret på skulefestivalen ikväll söder om Ö-vik

Therese Fougman säger: Uppehåll och uppsprickande molntäcke.

Rickard säger: När kan vi vänta oss en grekisk sommar i Sverige, eller kommer det aldrig att hända? Menar inte i år alltså.

Therese Fougman säger: Vissa somrar i Sverige har ju genom tiderna varit torra och varma. Om man pratar om klimatförändringar, där varje sommar ska vara torr och varm, ligger de nog långt fram i tiden.

Lisa O säger: Hur blir vädret i slutet av juli och i början av augsti?

Therese Fougman säger: Eftersom vi gör prognoser för fem dygn, men kan se tendenser upp till tio dygn, har vi ingen information om slutet av juli. Det ligger för långt fram i tiden.

marce säger: Varför blåser det mindre, eller inte alls, på natten än på dagen?

Therese Fougman säger: Det beror på att på dagen värms luften närmast marken upp av solen och det sätter igång cirkulation i lufthavet som sen minskar när solen går ner.

solis säger: Kommer visfestivalen i Roslagen hållas inomhus på söndag pga regn? Eller finns det några solchanser?

Therese Fougman säger: Det ser ut att kunna bli regn på söndag. Inga stora mängder väntas, men ändå.

Rickard säger: Hur blir man en meteorolog?

Therese Fougman säger: Man utbildar sig på universitet. Utbildningen är fyra år. Man läser matte och fysik och meteorologi. Utbildningen i Sverige finns i Stockholm och Uppsala.

lisa säger: Är du bekymrad över den klimatförändring som tycks ske med tanke på växthuseffekten och liknande?

Therese Fougman säger: Det finns väl där i bakhuvudet. Men jag tror inte att det kommer att bli några märkbara förändringar under min livstid. Men jag tycker man måste göra sitt bästa för att inte förvärra situationen.

mariah säger: det brukar alltid va finare väder på kusten har jag fått för mig, fast blåsa mer, varför?

Therese Fougman säger: Därför att den vädertypen du pratar om är när det in över land bildas stackmoln som kan utvecklas till skurar, medan man vid kusten kan få sjöbris som blåser in molnen över land istället för att de stannar vid kusten. Då blir det soligt vid kusten och regnigt innåt land. Det bildas en förstärkt cirkulation vid kusten, på grund av att den varma luften över land stiger uppåt. Då får man lägre tryck vid marken över land. Luften dras in mot det lägre trycket. På så sätt uppstår den förstärkta cirkulationen.

4 i norr säger: tjenare tessan! vi är fyra i norr som ska på fiskesemester till piteå.hur ser vädret ut dom nermaste dagarna i piteå området??!

Therese Fougman säger: Både lördag och söndag blir det rätt soligt i kustbandet. I morgon är det risk för någon skur frammåt eftermiddagen. I morgon svag till måttlig sydvind och på söndag vrider vinden till sydväst.

grådis säger: Vad anser du om "tysken" som lyckats spå vädret så bra hittills? Tur eller skicklighet?

Therese Fougman säger: Det finns säkert ett visst mått av skicklighet i det han gör. Men det är mycket tur också. I centret i Redding, i England, har man försökt göra säsongsprognoser men inte lyckats så bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder