Vitt par fick svarta provrörsbarn

NYHETER

Sammanblandning på klinik misstänks - unik vårdnadsstrid väntar

Ett vitt par fick svarta tvillingar efter en provrörsbefruktning på en brittisk fertilitetsklinik. En sammanblandning med ett svart par misstänks ligga bakom, och misstaget kan leda till en unik vårdnadsstrid.

Paret behandlades på kliniken efter att i flera år misslyckats med att skaffa barn på egen hand. De genomgick en s.k. provrörsbefruktning, IVF-behandling, där sperma från mannen får befrukta ett ägg från kvinnan utanför kroppen, och embryot sedan sätts in i kvinnans livmoder.

När de två tvillingarna föddes var de mörkhyade, och det vita paret blev misstänksamma, skriver brittiska The Sun.

Förklaringen kan vara ett misstag på fertilitetskliniken. Embryon från ett svart par som också behandlats vid kliniken kan ha förväxlats med det vita parets. Andra tänkbara förklaringar är att männens sperma eller kvinnornas ägg förväxlats.

En källa på kliniken säger till The Sun att risken för en förväxling måste vara en på miljonen, men att man alltid fruktat att det skulle kunna hända.

Unik vårdnadsstrid

Frågan är nu vilka som egentligen är tvillingarnas föräldrar. Kvinnan som fött barnen vill behålla dem, skriver The Sun. Hon känner att barnen är hennes efter att hon burit dem i sin kropp under graviditeten.

Men fallet kan leda till en unik vårdnadsstrid. Juridisk expertis säger till tidningen att det svarta paret kan göra anspråk på att vara tvillingarnas biologiska föräldrar, om det var deras embryo som sattes in i den vita kvinnan.

Om det var den svarta mannens sperma som befruktade den vita kvinnans ägg, eller om ägget kom från den svarta kvinnan och befruktades med sperma från den vite mannen, gäller samma sak.

Ärendet måste avgöras i domstol, enligt tidningen, och det skulle i så fall bli ett pilotfall i brittiska domstolar.

Andra misstag

Trots stränga regler för att undvika misstag har förväxlingar skett tidigare på brittiska fertilitetskliniker. 1993 genomgick två kvinnor abort sedan det upptäckts att deras embryon förväxlats.

I USA fick Donna Fasano 1998 en svart och en vit tvillingpojke, efter att ha behandlats på en klinik i New York. Hon hade fått ett av sina egna embryon och ett från ett svart par implanterat.

Fallet gick till domstol, eftersom den svarta kvinnan, Deborah Perry-Rogers, hade misslyckats med sin egen behandling och ville ha vårdnaden om sitt biologiska barn.

Domstolen gav henne rätt, och Donna Fasano fick lämna över en av de tvillingar hon fött till pojkens biologiska mamma.

Skulle kunna hända i Sverige

I Sverige finns inga kända fall av förväxlingar vid IVF-behandlingar, säger Nina Rehnqvist, överdirektör vid Socialstyrelsen, till aftonbladet.se. Men det skulle kunna hända också här.

- Den mänskliga faktorn finns ju alltid, säger hon.

Det finns en mängd föreskrifter och råd om hur verksamheten ska skötas vid svenska kliniker, säger Nina Rehnqvist.

År 2000 utfördes 6 600 IVF-behandlingar i Sverige enligt Socialstyrelsens statistik.

För att inga förväxlingar ska kunna ske finns regler om hur förvaringen av sperma och ägg ska gå till, och hur identiteten ska kontrolleras i flera steg.

Om ett misstag ändå skulle ske så kan det bli en liknande situation som i det brittiska fallet, säger Nina Rehnqvist.

I Sverige har barn rätt att få kännedom om sina biologiska föräldrar, det är därför anonyma spermadonationer inte är tillåtna. En förväxling skulle kunna leda till samma typ av vårdnadstvist som den som är under uppsegling i Storbritannien.

Anna Hjalmarsson