Kärlek på jobbet ingen dans på rosor

NYHETER

En relation kan kosta dig jobbet

Arbetsplatsen är den tredje vanligaste platsen att träffa sin sexpartner på i Sverige.

Samtidigt så är kärlek på jobbet en känslig fråga och något som långt infrån alla ser postivit på.

- Människor möts, delar erfarenheter och kommer varandra nära på en arbetsplats. Det är inte så underligt, säger Olle Waller som är sexualupplysare och känd från TV-programmet "Fråga Olle" på kanal 5.

Men det är inte alla som är lika förstående vad gäller kärleksrelationer på jobbet. Kollegor kan bli upprörda, något som en Aftonbladets nätläsare vittnar om:

"Jag är förlovad med en underbar kille som jag träffade på mitt förra jobb, tyvärr var det inte så poppis bland arbetskamraterna så jag bytte faktiskt jobb".

Kärleken eller jobbet

I andra fall kan det vara arbetsgivaren som förbjuder eller ogillar kärlek mellan kollegor på arbetsplatsen, något som åtskilliga nätläsare berättar om. I bästa fall kan det röra sig om en utskällning - i värsta fall ställs ett ultimatum och paret får välja mellan kärleken och jobbet.

"Jag träffade min sambo på jobbet och det slutade med att jag fick sparken", uppger en läsare till aftonbladet.se.

På företaget Ericsson finns en policy som reglerar förhållanden mellan kollegor.

- Vi avråder från familj och relationer inom samma avdelning. Annars tycker vi att det är jättebra att människor gillar varandra, säger Mads Madsen som är informationschef.

En liknande syn har Skandinaviska Enskilda Banken. Där vill man inte att två personer som arbetar i samma grupp inleder ett förhållande.

- Då får man försöka hitta en så klok lösning som möjligt tillsammans. En person blir omplacerad efter diskussion, säger Gun-Marie Lidström.

Även positiva

Carin Dannert är en av författarna till boken "Sex på jobbet - en ledarskapsfråga". Hon vittnar om att många företag har en policy som reglerar kärlekrelationer på jobbet. Men det finns även de som är ovanligt positiva.

- Ikea är ett exempel. Där bejakar man relationer och ser det som något väldigt positivt. Deras varumärke handlar ju också mycket om familjer.

Själv tycker Carin Dannert att flirtande på jobbet är bra.

- Det tror jag är något positivt. Det är trevligt med flirtar, säger hon.

Kärleksfällor på jobbet

För den som är kär på jobbet finns det dock många viktiga frågor att ställa sig. Inte ens en flirt - som kanske kan verka nog så oskyldig - är helt ofarlig. Det gäller att undvika missförstånd så att inte kollegan uppfattar situationen som obehaglig eller rentav som sexuella trakasserier.

- Flirten måste ske på mottagarens villkor. Det är viktigt att lära känna personen ordentligt, säger Carin Dannert.

Det som brukar kallas "one night stands" bör undvikas på jobbet. Det kan leda till oönskade komplikationer.

Om det finns en policy på arbetsplatsen som förbjuder kärleksrelationer så kan det rentav vara så att de lyckliga tu riskerar sin anställning på kuppen. Att smyga med relationen kanske går bra i början, det kanske rentav uppfatts som en extra krydda.

"Det är alltid spännande att göra saker utöver det "vanliga" ibland. Smyga runt och mötas och mysa lite", skriver en nätläsare.

Men samtidigt måste personerna ställa sig själv frågan om hemlighetsmakeriet verkligen fungerar i längden.

Även på en arbetsplats som är positivt inställd till relationer är man inte helt säker. Om relationen tar slut så kan det bli problem.

- Om det är en liten arbetsplats med kanske tio anställda så kan det bli direkt odrägligt. Det beror förstås på hur uppbrottet skett - om det är under dramatiska former eller mer lugnt och städat, säger sexualupplysare OIle Wallner.

Där träffar svenska folket sexpartners:

Siffrorna kommer från sexualvaneundersökningen "Sex i Sverige" av Bo Lewin.

Här är en annan förbjuden kyss på jobbet

Kända par som jobbat ihop:

Susanna Vidlund