Tonåring dömd till 40 år på psyket efter brutalt mordförsök

1 av 4
NYHETER

Morgan Geyser var bara 12 år när hon försökte mörda en jämnårig flicka – med hela 19 knivhugg.

Allt för att blidka den fiktiva skräckfiguren Slender Man.

Nu har tonåringen dömts till inget mindre än 40 år på mentalsjukhus, skriver New York Post.

I mars 2014 försökte Morgan Geyser, då 12 år gammal, att mörda en jämnårig tjej – som ett offer till internetmyten Slender Man.

Hon och kompisen Anissa Weier lurade iväg klasskamraten Payton Leutner till en skog i staden Milwaukee i USA – och där högg Geyser henne sedan 19 gånger med en kniv medan Weier eggade på.

Nu har tonåringen dömts att tillbringa de kommande 40 åren på mentalsjukhus, rapporter New York Post.

– Vi kan inte glömma att det här var ett överlagt mordförsök. Det finns tillräckligt med bevis som pekar mot att Geyser utgör en risk för sig själv och för andra, säger domare Michael O’Bohren – som kallar straffet ”rimligt och rättvist”.

– 40 år är väldigt lång tid för en 15-åring, men det här handlar om att skydda samhället och förhindra ett återfall.

Planerade attacken i månader

Innan domen lästes upp ska Morgan Geyser ha varit i tårar och bett både sitt offer och hennes familj om förlåtelse:

– Förlåt, jag ville aldrig att det här skulle hända. Jag hoppas att hon mår bra.

Enligt polisutredarna ska Morgan Geyser och Anissa Weier ha planerat knivattacken i flera månader – och motiverat offret som ”nödvändigt” för att blidka Slender Man, en påhittad skräckfigur som härstammar från olika forum på internet.

Men Payton Leutner överlevde mirakulöst knivattacken. Den svårt skadade flickan lyckades kräla ut från skogen och ut på vägen, där en förbipasserande cyklist sedan upptäckte och hjälpte henne.

Har fått diagnosen schizofreni

För att undvika fängelsestraff har Morgan Geyser erkänt sig skyldig till mordförsök. Hon har även fått diagnosen schizofreni.

Enligt psykiatern Kenneth Robbins, som träffade Morgan Geyser dagarna efter att hon arresterats, ska tonåringen då ha trott att Slender Man fanns på riktigt.

– Hon trodde att hon bar på speciella krafter som skulle tillåta henne att kunna transportera sitt sinne vart hon än önskade. Morgan var väldigt rädd för vad Slender Man skulle göra med hennes familj om hon på något vis skulle råka svika honom i sitt huvud, säger Kenneth Robbins.

Enligt psykologen Brooke Lundbohm har Morgan Geysers mentala hälsa blivit avsevärt bättre under de fyra år som gått sedan hon försökte mörda en jämnårig flicka.

– Det går inte att förneka att det skett förbättringar tack vare psykotropiska mediciner, säger Brooke Lundbohm.

Hör fortfarande röster i huvudet

Psykologen menar dock att tonåringen fortfarande är i stort behov av övervakning, eftersom Geyser skulle kunna utgöra en fara för allmänheten om hon får permission.

Geyser ska även så sent som i höstas ha pratat om hallucinationer i form av en röst från en person kallad ”Maggie”.

Även kumpanen Anissa Weier kommer att tillbringa lång tid på mentalsjukhus – närmare bestämt 25 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Wisconsin