Sparkad från tv efter 28 år

NYHETER

Carl-Ingemar Perstad: Cheferna säger att jag missbrukat testbilar

1 av 2 | Foto: HASSE ERIKSSON
PERSTAD PETAS Folkkäre programledaren Carl-Ingemar Perstad tvingas sluta på Sveriges Television. Cheferna anser att Trafikmagasinets skapare missbrukat bilar som leasats för långtester. Jag fick lämna nycklarna till jobbet, blev uppmanad att tömma mitt rum och fick tid på mig till klockan 13 på onsdagen att säga upp mig frivilligt , säger Perstad.

Programledaren och tv-producenten Carl-Ingemar Perstad, 56, får sparken från Sveriges Television.

- Efter 24 år med Trafikmagasinet och 28 år på SVT anser mina chefer plötsligt att jag missbrukat de bilar som vi hyrt för långtester.

Jan Hermansson som är chef för SVT Mellansverige bekräftar att Perstad måste sluta men ville i natt inte gå in på några detaljer.

- Vad jag kan säga är att Carl-Ingemar Perstad tills vidare är avstängd på grund av misstänkt oegentlighet. Vi kommer att informera mer efter lunch idag.

Enligt Carl-Ingemar Perstad handlar konflikten om bilar som Trafikmagasinet leasat för långtester. Han kallades till sina närmaste chefer i måndags kväll.

Fick lämna sina nycklar till jobbet

- De ville veta varför jag använder testbilar även på fritiden. Enligt deras uppfattning ska testbilar bara köras på arbetstid, säger Perstad. Jag fick lämna från mig bensinkortet och nycklarna till testbilen.

I går kväll kallades Perstad till ett nytt möte.

- Nu var även SVT:s vd Christina Jutterström informerad och hon ansåg att det är ett allvarligt brott mot public service att köra testbil på fritiden, säger Carl-Ingemar Perstad. Företaget anser tydligen att jag kört ett slags gratis tjänstebil på firmans bekostnad.

- Nu fick jag lämna nycklarna till jobbet, blev uppmanad att tömma mitt rum och jag fick tid på mig till klockan 13 på onsdagen att säga upp mig frivilligt.

Trafikmagasinet har långtidshyrt testbilar sedan många år och alla på redaktionen har kört dem.

Arbetssättet har aldrig varit någon hemlighet vare sig för cheferna på SVT eller för Skattemyndigheten.

Bodil Vesterlund var distriktschef för SVT i Falun i början av 1990-talet och minns mycket väl hur Trafikmagasinet jobbade.

"Aldrig ifrågasatt Perstads heder"

- Carl-Ingemar Perstad ville alltid ha allting klart runt omkring sig och min uppfattning är att han aldrig dolt något. Jag har aldrig ifrågasatt hans heder, tvärtom var han alltid noga med att informera mig.

- Jag attesterade hans hyrräkningar och det måste cheferna efter mig ha fortsatt med.

Visste du att Perstad körde testbilarna även på fritiden?

- Fritid? Carl-Ingemar har alltid haft fria arbetstider och det är något som företaget tjänat otroligt mycket pengar på under alla år.

Carl-Ingemar Perstad, som anställdes vid SVT 1973, har lett Trafikmagasinet i 24 år och lyckats hålla sig oberoende av bilindustrin i alla år.

Han har gjort Trafikmagasinet till en långlivad succé, programmet har cirka en miljon tittare år efter år.

Anders Hansson, ordförande journalistfacken i Falun, hoppas att parterna ska hitta en lösning. Men han är medveten om att tiden kanske är ute.

Christina Jutterström, vd på Sveriges Television, står bakom beslutet att göra sig av med en av SVT:s mest meriterade medarbetare.

Varför gör ni er plötsligt av med en av era mest omtyckta och meriterade medarbetare?

- Ingen kommentar.

Han har agerat öppet och gjort som han alltid gjort. Är det fel att han testkör privat? Bilarna ska ju testas i alla situationer och han gör dessutom gratis på fritiden?

- Jag har ingen ytterligare kommentar. Hej då.

Robert Collin, Fredrik Engström