”Barn dricker energi-drycker som läsk”

Forskare varnar för riskerna med hög konsumtion

Energidrycken "Monster Energy” tros ha dödat Anais Fournier, 14, i USA.

Nu varnar forskare för att ge energidrycker till barn.

– Man ska vara försiktig med att ge barn energidrycker eftersom att de riskerar mild koffeinförgiftning, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Energidryckerna förknippas med en aktiv livsstil.

Men i för stora doser kan de uppiggande dryckerna ge obehagliga upplevelser.

Tidigare i veckan skrev Aftonbladet om Anais Fournier, 14, från USA som ska ha druckit två 70-centilitersburkar av energidrycken "Monster Energy" på 24 timmar när hon fick en hjärtattack framkallad av koffeinförgiftning.

Mamman har stämt företaget

Hennes mamma har stämt företaget bakom energidrycken, Monster Beverage. Vid obduktionen visade det sig också att Anais Fourniers ska ha lidit av en ärftlig sjukdom som kan försvaga blodkärlen, skriver Daily Mail.

Till tidningen har Monster Beverage själva sagt att man inte på något sätt är ansvarig för Anais Fourniers död.

"Monster Energy" säljs också i Sverige. Drycken har en koffeinhalt på 32 milligram per 100 milliliter, vilket motsvarar ungefär en kopp kaffe om man skulle dricka en 355 milliliters burk. Aftonbladet har undersökt tio olika energidrycker som säljs i Sverige. 6 stycken har lika hög koffeinhalt som "Monster Energy".

Behövs stora mängder

Men enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, krävs det att en normalbyggd och frisk person dricker väldigt stora mängder av en energidryck innehållandes koffein för att det ska vara livsfarligt.

Hon kan inte svara på om det var en energidryck som låg bakom Anais Foruniers tragiska död och påpekar att dryckerna har undersökts väldigt noga.

– Det har konstaterats att energidrycker inte är farliga vid normalkonsumtion. Men vad är normalkonsumtion? säger Emma Halldin Ankarberg och fortsätter:

– Många barn dricker energidrycker som läsk. Är det normalkonsumtion?

Barn är känsligare för koffein

Emma Halldin Ankarberg säger att barn är mycket mer känsliga för att drabbas av mild koffeinförgiftning. En sådan koffeinförgiftning är inte livsfarlig men kan vara obehaglig med kräkningar och yrselsymptom.

– Man ska vara försiktig med att ge barn energidrycker eftersom att de riskerar mild koffeinförgiftning. De här dryckerna är ofta väldigt söta och barn dricker precis som vuxna en hel burk, säger Emma Halldin Ankarberg.

Publisert: