Israel inför uppdelad busstrafik på Västbanken

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon, måndag, åker palestinier och israeler i separata bussar, från Västbanken in i Israel.

Kritiker kallar uppdelningen för ett nytt apartheid.

– Det här känns verkligen inte rätt, säger en busschaufför till israeliska Ynet.

Den officiella anledningen till de uppdelade bussturerna är bättre service och ett minskat tryck på de bussar som redan trafikerar sträckan mellan Västbanken och centrala Israel, skriver The Independent.

Enligt Ynet ska beslutet också tagits efter klagomål om spänningar mellan judiska och arabiska passagerare.

Beslutet, som fattats av den israeliska transportmyndigheten, har fått kritik för att vara segregerande och rasistiskt, då reklamblad för de nya busslinjerna endast tryckts på arabiska och bara delats ut i palestinska byar på Västbanken.

Uppdelning efter borgmästar-tryck

Transportmyndigheten säger att linjerna är öppna för alla och att det inte handlar om någon uppdelning.

Men beslutet kommer efter att man redan i November undersökte möjligheterna för uppdelad busstrafik, då efter påtryckningar från borgmästaren i Ariel-bosättningen, Ron Nahman. Han menade att boende i Ariel klagat på att palestinier på bussarna utgjort en säkerhetsrisk, skriver Haaretz.

Nahman sa också att palestinier borde hindras från att åka med bussar som åker till bosättningarna.

De nya bussarna kommer inte att åka in i bosättningarna utan stanna vid vägspärrar utanför.

Ombeds stiga av

Palestinier som har tillstånd att resa in i Israel har laglig rätt att åka med allmänna kommunikationsmedel. De uppdelade bussturerna sker bara på Västbanken och inte i övriga delar Israel.

Enligt transportmyndigheten kommer inga andra busslinjer att påverkas och palestinier ombord bussarna ska inte behöva stiga av.

Haaretz skriver att det, enligt vittnen, kontinuerligt händer att palestinier ombeds kliva av bussar vid de "checkpoints" som finns på Västbanken.

En busschaufför säger till den israeliska nyhetssidan Ynet att transportmyndigheten borde hantera situationen på ett bättre sätt, även om situationen som den är nu är ohållbar.

– Det känns verkligen inte rätt, alla kommer börja skrika "apartheid" och "rasism" nu, säger chauffören till Ynet.

"Kamouflerad rasism"

Den israeliska människorättsorganisationen B'tselem är starkt kritiska till uppdelningen på bussarna.

I november, när transportmyndigheten först undersökte om man skulle dela upp bussturerna, skrev man i ett pressmeddelande att det inte finns – och aldrig får finnas – lagligt stöd för att separera palestinier och israeler. Statlig service måste vara tillgänglig för alla, på samma villkor.

B'tselems VD, Jessica Montell, menar att myndighetens officiella anledningar, bättre service och minskat tryck, är kamouflerad rasism som syftar till att få bort palestinier från bussarna.

Publicerad: