Nyheter

Ny undersökning: Vinsterna måste tillbaka till välfärden

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Privata företags vinster inom välfärden ska gå tillbaka till verksamheten – inte till aktieägarna.

Det kräver åtta av tio svenskar i en ny undersökning.

– Det är en tydlig signal till politiska partier, säger Tobias Baudin, vice LO-ordförande.

Det är en het fråga – som till och med har delat Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Partisekreterare Carin Jämtin vill begränsa privata vinster och har sträckt sig så långt som till ett totalförbud. Partiledaren, Stefan Löfven, är desto öppnare och har sagt att det är omöjligt.

”För mycket vilda västern”

Enligt en ny undersökning från Novus, beställd av LO, tycker 85 procent av svenskarna att vinster från skattefinansierad välfärd måste begränsas. Åtta av tio svenskar tycker dessutom att de privata företagen ska återinvestera vinsten i välfärden.

LO:s vice ordförande, Tobias Baudin, håller med om regleringen:

– Vi vill ha kvar valmöjligheten och privata alternativ i välfärden. Men det får inte råda för mycket vilda västern inom välfärdssektorn. Det är för mig orimligt att Sverige och Chile är de enda länderna i välden där man kan säga att i skolan får man sätta sig ner och göra vad man vill med vinsten.

För parti med begränsningar

LO har sedan tidigare beslutat om en "non-profit"-princip i välfärdssektorn. Vad det betyder utreds för tillfället.

– Jag tycker att man ska få gå med en viss mängd vinst. Företag som vill tjäna så mycket som möjligt är i fel bransch, säger Tobias Baudin.

Nouvus opinionsundersökning visar också att en majoritet av de tillfrågade skulle rösta på ett parti som var tydlig med att de vill begränsa vinstutdelning. Enligt Baudin är det en signal som bör tas på allvar.

– Det här är en tydlig signal till de politiska partierna och visar vad allmänheten vill, säger Baudin.

”Uttryck för oro över kvaliteten”

Moderaterna är som bekant för vinstintresset – och mot en reglering. Mats Gerdau, moderat gruppledare i riksdagens socialutskott tror att Novus resultat snarare speglar svenska folkets oro:

– Det är ett uttryck för oro över kvaliteten, men du åtgärdar inte kvalitetsbrister genom att förbjuda vinster och aktieutdelningar, säger han.

– Ska man ha andra välfärdsaktörer än kommuner och landsting då måste det finnas privata företag. Människor som startar företag måste ha möjlighet att få vinst på det man plöjer ner i engagemang och pengar. Sen får det aldrig gå ut över kvalitet, säger Mats Gerdau.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: