Ryska krigshånet mot svenska försvaret

ÖB:s utspel att Sverige bara kan stå emot ett anfall från Ryssland i en vecka blev en politisk stridsfråga.

Nu svarar björnen i öst.

I landets största tv-kanal utmålas det svenska försvaret som ett klent gäng klädda i trikåer.

Överbefälhavare Sverker Göransons sa att Sverige inte kan stå emot ett ryskt anfall längre än en vecka. Vilket väckte debatt på högsta politiska nivå.

Nu hånas han i rysk tv - iklädd blågula trikåer.

Sänds i hela Ryssland

Till tonerna av Abbas "Mamma Mia" radas Ikea-referenserna upp vid sidan av beteckningar på ryska jaktflygplan. I en passage lyfter en figur fram en anfallsplan mot Sverige.

– Den finländska skölden ger nog inte tillräckligt skydd mot 1 000 landsättningstrupper, sjunger figuren som föreställa Göranson.

Hånet mot den svenska försvarsförmågan sändes i showen "Yesterday Live" i Rysslands största rikstäckande tv-kanal – Kanal 1 – i söndags.

– Det med en vecka är roligt i sammanhanget att alla invasioner av Ryssland, från Napoleon till Hitler, varade i flera månader, säger Rysslandsexperten Jakub Swiecicki på Utrikespolitiska institutet.

"Ingen fiende"

I slutet av sketchen hävdar ”ÖB” att Sverige borde överge sin neutralitetspolitik, "lämna Nato" och i stället alliera sig med Ryssland.

Försvarsmakten uppger att vikarierande ÖB Jan Salestrand har sett videon. Men vill inte säga mer än att den är "ganska rolig".

– Försvarsmakten vill inte bidra till att måla ut Ryssland som en fiende eller motståndare, säger pressekreterare Philip Simon till Aftonbladet.

"Bra med yttrandefrihet"

Även försvarsminister Karin Enström (M) figurerar i det cirka fyra minuter långa inslaget. Och hånas för att hon är kvinna.

– Vår potential är klen och vår försvarsminister går klädd i kjol, säger ”Sverker Göranson”

Karin Enström uppger för Aftonbladet att hon har tagit del av tv-inslaget.

– Det är bra med yttrandefrihet, särskilt i Ryssland, säger hon.

Aftonbladet har sökt den ryska redaktionen bakom tv-programmet för en kommentar.

Publisert: