Christer Ulfbåge har vaknat efter hjärtinfarkten

NYHETER

”Helt övertygad om att det här kommer att gå åt rätt håll”

Foto: Christer Ulfbåge med hustrun Birgitta.

SVT-legendaren Christer Ulfbåge, 71, har hållits nedkyld och nedsövd efter hjärtinfarkten i förrgår.

I dag var det dags att väcka honom.

– Var är jag? var hans första ord enligt hustrun Birgitta.

När Christer Ulfbåge vaknade i förrgår morse kände han sig dålig. Hustrun Birgitta Falk Ulfbåge, 60, tyckte att han skulle strunta i kändisgolftävlingen på Bro Hof Slott nordväst om Stockholm som de var inbjudna till.

Det tyckte inte Christer.

När tävlingen börjat och Birgitta hörde ambulanssirener från en annan del av golfbanan förstod hon direkt vad som hade hänt.

Christer hade drabbats av en hjärtinfarkt och fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där han sövdes och kyldes ned.

Hans tillstånd bedömdes som allvarligt men stabilt.

I dag var det dags att väcka honom.

Kyldes ned till 32,6 grader

– Det har varit svårt, men jag har positiva nyheter. Han är vaken och kan kommunicera, säger Birgitta Falk Ulfbåge som har funnits vid sin makes sida hela tiden.

– De började uppvärmningen redan i går kväll, men han har ju varit nere i 32,6 grader, så det tar sin tid. Det verkar inte vara något fel i huvudet på honom, han har inte fått någon syrebrist eller så. Jag är helt övertygad om att det här kommer att gå åt rätt håll nu, säger hon.

När Christer vaknade upp i eftermiddags och såg alla sladdar runt omkring sig utbrast han:

– Var är jag? berättar Birgitta Falk Ulfbåge.

– När jag sa att han är på Karolinska svarade han ”nej, du driver med mig”. Jag har fått repetera för honom flera gånger att han har fått en hjärtinfarkt. Men det är helt normalt. Närminnet är något som kommer tillbaka dag för dag.

”Han tror inte att han är 71”

Birgitta Falk Ulfbåge berättar att Christer alltid har haft svårt att sitta still och ta det lugnt.

– Han tror inte att han är 71, och det tror knappt jag heller. Men jag tror att det kommer att bli lite annorlunda livsvanor framöver. Man får sig en tankeställare, livet är ganska skört, säger Birgitta.

Hon vill rikta ett stort tack till personalen på Karolinskas toraxklinik, Bro Hof och personerna som hjälpte till med hjärt-lungräddningen på golfbanan.

– De ska ha den största elogen i hela världen. De har räddat livet på honom, det kan jag säga direkt. Utan den snabba insatsen hade det aldrig gått så här bra.