Kravallpolisen drar sig tillbaka i Istanbul

1 av 10
NYHETER

"Sida vid sida mot fascisterna" och "avgå regeringen".

Slagorden ekade på Istanbuls gator.

– Vissa talar om turkisk vår, säger professorn Leif Stenberg, på plats i den turkiska staden.

På lördagskvällen drog sig kravallpolisen tillbaka – men enligt Amnesty har två personer dött i upploppen.

Turkiets allierade, som USA och Storbritannien, manade regeringen att visa återhållsamhet. Sent på lördagen valde polisen att dra sig tillbaka från Taksimtorget, något som tusentals människorr firade på torget under tidig söndagsmorgon.

Samtidigt fördömer människorättsgrupper polisens våld. Enligt Amnesty Internationell har två personer dödats och hundratals skadats.

Leif Stenberg, professor och chef på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, är på jobbresa i Istanbul. Han går på Istikalgatan på väg till Taksimtorget, där demonstranterna håller till, när Aftonbladet når honom vid 16-tiden på lördagen.

– Man kan höra smällarna när de avfyrar pepparsprej, polishelikoptrar snurrar, de använder vattenkanoner.

Slagord mot regeringen

Våldet från polisens sida verkar vara omfattande, enligt professorn.

– Det är tjockt med folk här. Vart jag än vänder mig är det en massa människor och alla ser ut att gå mot torget.

De flesta demonstranter omkring honom är unga.

– Det verkar vara den urbana, sekulära medelklassen som är ute på gatorna. Jag kan se en kvinna med huvudduk, säger Leif Stenberg.

Slagorden som hörs är "sida vid sida mot fascisterna" och "avgå regeringen".

– Allt syftar på AKP.

"En del talar om turkisk vår"

AK-partiet, med rötter i politisk islam, styr landet. Några av skälen som angetts för de fortsatta protesterna är "smygislamiseringen" av landet, enligt Leif Stenberg. För bara några dagar sedan skärptes reglerna för alkoholförsäljning.

– Landets ekonomi är god, men alla tar inte del av den. Det är också ett av skälen som nämns för oron. En del talar om en "turkisk vår", säger Leif Stenberg.

Halva befolkningen stödjer regeringen

Umut Özkirimli är professor i statskunskap och undervisar i samtida Turkiet-studier vid Lunds Universitets Centrum för Mellanösterstudier. Han tror inte att protesterna i Istanbul kommer att leda till en "turkisk vår".

– Glöm inte att Turkiets regering är demokratisk vald, med stöd av nästan 50 procent av väljarna, säger han.

Han följer nyheterna från hemlandet dygnet runt. Enligt honom är det inte heller så enkelt som att demonstranterna enbart tillhör den sekulära och urbana medelklassen.

– En tongivande grupp i protesterna är "Antikapitalistiska  muslimer". Jag har sett massor med bilder på beslöjade kvinnor.

Inget nytt Iran

Premiärminister Erdogan har kritiserats för att styra landet i en mer konservativ riktning. Att det nyligen har blivit svårare att sälja sprit i Turkiet ska ses i ljuset av att Erdogan vill blidka de traditionella och mer religiösa väljarna.

– Men det finns ingen chans att Turkiet blir ett nytt Iran. Landets sekulära tradition är för stark.

Enligt Umut Özkirimli är många människor är ute på gatorna för att protestera mot polisens brutalitet.

– De använder tårgas och en annan gas som gör att människor svimmar och spyr. Det är polisstatsfasoner. Och det är vad jag tror de flesta opponerar sig emot, säger han.

Inrikesminister Muammer Guler har sagt att man kommer att utreda polisens "oproportionerliga våldsbruk".

Ett hundratal skadade

Filmer inspelade på Taksimtorget i hjärtat av Istanbul på lördagsmorgonen visar hur polisen går till attack mot en mindre mängd demonstranter.

En man träffas i huvudet av vattenkanonen och kastas iväg – till de andras förfärade skrik.

Exakt hur illa ställt det är med mannen är oklart, men enligt sajten liveleaks.com uppges han vara mycket svårt skadad.

Totalt skadades sju personer allvarligt, enligt sajten. Sex uppges ha fått svåra huvudskador medan en lärare har fått ett brutet ben. Sammanlagt ska ett hundratal personer ha skadats sedan demonstranterna intog Taksimtorget under den senaste veckan.

Men på lördagskvällen drog sig kravallpolisen tillbaka.

Början på slutet för Erdogan

– Det ser mer ut som en festival här nu. Vi firar, säger 34-åriga arkitekten Esra Candan Saginc som deltagit i demonstrationerna till nyhetsbyrån TT vid 19-tiden på lördagen.

Enligt Esra fylls Taksim-torget och gatorna runtomkring av hundratusentals människor. "Serefe, Tayyip", skål Tayyip, ropar vissa av dem. En hänsyftning på premiärminister Recep Tayyip Erdogans impopulära beslut att förbjuda alkohol efter klockan tio på kvällen.

– Jag tror att det är början på slutet för honom. Det här handlar om så mycket mer än några nedhuggna träd nu, folk kommer inte ge sig förrän Erdogan har avgått, säger Esra.

Våld mot journalister

Men det är inte bara regeringsmotståndarna som fastnat i polisens skotteld på Taksimtorget. Även journalister som bevakar oroligheterna har drabbats. Den turkiska tidningen Hürriyet publicerar idag bilder på en reporter och kameraman som båda träffats av plastkulor och organisationen Reportrar utan gränser fördömer på sin hemsida polisens aktioner och berättar hur bland annat en välkänd frilansjournalist, Ahmet Sik, träffades i huvudet av en tårgasbehållare i går.

Internet nere

Turkiet är sedan länge känt som ett av de värsta länderna i Europa för journalister att arbeta i, på grund av bland annat hård censur och våldsam polis, och CNN:s korrespondent Ivan Watson skrev tidigare i dag på sitt twitterkonto att myndigheterna ser ut att ha stängt av internet i Istanbul.

"Jag kan inte lägga ut mina bilder på twitter via mobilen och internet är nere. Om de stänger av nätet via mobilerna blir det här Turkiets Tahrir-torg", skriver han.